200 млн. души могат да бъдат изхранени с нов вид соленоводен ориз на Китай

Оризът е разработен от кръстникa на ориза“ Юан Лонгпинг в Кингдаоския център за изследване и развитие на солево-алкалната поносимост на ориза в Кингдао на източния бряг на Китай, съобщават китайските държавни медии.

През 70-те години Юан е един от първите учени, които разработват хибридни сортове ориз. Опaсявайки се, че китайското население ще се разрасне през следващите десетилетия, неговият екип помага да се създадат многобройни сортове ориз, които растат по-бързо, имат висок добив и са по-издървливи. Днес до 20% от световния ориз идва от оризови видове, създадени чрез неговата пионерска работа.

Ако един земеделски производител се опита да развие някои видове ориз, поносими към сол сега, той най-вероятно ще получи 1500 килограма на хектар. Това просто не е рентабилно и дори не си струва усилията“ - споделя Юан, според китайските държавни медии - „Фермерите ще имат достатъчно стимули да отглеждат ориза, ако удвоим добива“.

Оризът е разработен през годините чрез подбор на отличителни черти, кръстосване и генетичен анализ. През изминалото лято изследователите завършват първите си мащабни опити за отглеждане на реколтата в оризови насаждения, изпомпвани с разредена морска вода от Жълто море - водният обект между континентален Китай и Корейския полуостров.

Следвайки успеха на тези експерименти, оризът вече запълва чиниите за вечеря. Компанията, разпространяваща ориз, обяви, че вече е продала 6 t. В момента е доста скъп, струващ около осем пъти повече от стандартния ориз. Цената обаче се очаква да спадне след по-нататъшно комерсиализиране. Също така намалява необходимостта от пестициди, тъй като патогените и насекомите е по-трудно да живеят в тези по-високи концентрации на соленост.

Огромни части от китайската провинция пустеят, защото почвата и водоснабдяването са прекалено солени и прекалено алкални. Има някои форми на див ориз, които вече могат да оцелеят в солеността, но обикновено имат доста лош добив от 1,125 до 2,25 t/ha. Този нов хибриден сорт обаче може да има добив  между 6,5 и 9,3 t/ha. Това увеличение на добива може да доведе до 50 млн. t  храна,  достатъчно, за да се хранят 200 млн. души, твърди Юан пред изданието South China Morning Post.

Най-хубавото от всичко е, че също така преминава вкусов тест. „Приятелят ми каза, че е като ориз, който е имал в селото си. Много е хубав“, казва един китайски потребител в интернет.

Публикувано от geolub

ггф