Знаете ли, че Амазонка някога е текла наобратно?

Река Амазонка някога е текла в обратна посока, от изток на запад. Обръщането на посоката на най-голямата река на Земята не е нещо, което се случва всеки ден. Учени от Университета в Сао Паоло доказаха, че е необходимо нищо повече от ерозия, за да се обясни тази огромна промяна.
 
Със силните Андите в западния край на континента изглежда логично, че реки на Южна Америка се вливат изток. Докато Амазонка освобождава пет пъти толкова вода, колкото всяка друга река на планетата, Ориноко и Рио де ла Плата тече по същия начин, всеки смаляваше всяка река в Северна Америка или Европа в процеса.
 
Въпреки това, до преди 10 милиона години повечето от това, което сега басейна на Амазонка се отцежда от една река, която течеше на запад в гигантски язовир, който е лежал в краката на северните Андите. От там водата течеше на север към Карибско море. Тъй като Панамския провлак все още да се образува, тази вода след това се почиства запад в Тихия океан.
 
Накланяне цял континент изглежда такова огромно начинание, че геолозите са спекулирали промени в конвекция в рамките на мантията на Земята, може би е резултат от разпадането на Африка и Южна Америка, трябва да са карали това.
 
Sacek, от друга страна, показва, че възходът на Андите, както плочата South American качи над Наска плоча може да обясни процеса на подходящия срок. Sacek включени в модела си от факта, че като планините са нараснали те заловени повече дъжд, носещи облаци, които от своя страна се задействат повече ерозия.
 
На пръв възхода Andes произведено корито на изток, която стана paleolake, в която на запад течащи Амазонка изпразнената. С течение на времето, обаче, това потъване забави и ерозията ускорено, на мястото на езерото с поредица от влажни зони, известни като Pebas. Блата Обширните Pebas биха били една екосистема като нищо, което виждаме днес, но в крайна сметка седимент натрупване вдигна региона до точката, където валежите в района се избута назад в другата посока.
 
Моделът успешно съвпада с наблюдението, че седимента, депозиран в устата на Амазонка се е увеличил през периода на неговото изток поток. На първо място, когато източниците на Амазонка бяха сравнително равен, голяма част от утайката се изхвърлят част начин за устата си, се remobilized само еони късно.
 
Sacek признава обаче, че неговият модел "не пропуска да се възпроизвежда изцяло на пространствена и времева еволюция на системата Pebas както се наблюдава в геоложки данни" и казва, че е необходима допълнителна работа.

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф