Зимният сън на лемура може да съдържа ключ към по-дълъг живот

 Изследователите са установили, че колкото по-дълго животните са в хибернация, толкова по-дълго живеят, а присъщите на остаряването симптоми забавят появата си. Екипът е открил, че спящите през зимата лемури живеят 10 години по-дълго от други видове лемури, които не хибернират. 
 
Когато лемурът джудже хибернира, ударите на сърцето му намаляват от 200 до едва 8 в минута. Дишането му се забавя, а вътрешната му температура се увеличава или спада в зависимост от температурата навън. Причината за това състояние не е тайна. По време на зимния сън животните съхраняват енергията си през период, когато ресурсите са ограничени. 
 
 
Едно от обясненията за дълголетието на лемурите е, че самата хибернация и избягването на хищници по време на периода на зимен сън водят до по-голяма продължителност на живота. „Фактът, че същият модел се наблюдава и при лемури, които живеят затворени и са защитени от хищници, предполага, че и други фактори имат значение“, казва Сара Цер, един от авторите на проучването. Колежката й Марина Бланко отбелязва, че е възможно хибернацията да предпазва клетките от нормалните увреждания, които се причиняват от метаболизъма и дишането. 
Изследователите се надяват, че резултатите биха могли да помогнят в търсенето на човешки гени, които забавят стареенето. Откритията им са публикувани в Journal of Zoology.
 
ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Река Тиу в гр. Анси, Югоизточна Франция

ггф