Жените, които ръководят света

Президентът на Литва - Далия Грибаскайте

Жените, които ръководят света

Още от древността и през Средновековието има държави, които са имали славни кралици и императрици. Древен Египет помни Нефертити, Хатшепсут, Клеопатра... 

В средата на XX в. е избрана демократикчно първата жена президент - Хертек Амирбитовна Анчимаа-Тока, тувинска и по-късно съветска политическа деятелка. Тя е ръководителка на Тувинската народна република от 1940 до 1944 г. и е първата в историята жена, избрана за държавен глава.

Първата избрана жена министър-председател е Сиримаво Ратвате Диас Бандаранайке. Тя  заема длъжностите министър-председател на Цейлон и Шри Ланка (1960 - 1965, 1970 - 1977, 1994 - 2000). Любопитното е, че и двата случая са в Азия, а не в Европа, или Северна Америка - континентите, в които движенията за равноправие между половете са най-изявени.  

   

Хертек Амирбитовна Анчимаа-Тока        

 

 Сиримаво Ратвате Диас Бандаранайке

В наши дни ролята на жените в политическия живот може да се възприеме като равноправна на мъжете, въпреки че все още е налице огромно диспропорция между мъжете и жените, които са държавни глави или премиери. Към днешна дата в света има два монарха жени - на Обединеното кралство (Елизабет II) и на Кралство Дания (Маргретe II).

Елизабет II, кралица на Обединеното кралство

Маргрете II, кралица на Дания

Президенти жени към днешна дата са 12, както и 3 от членовете на 7-членния Федерален съвет на Швейцария са жени. Държавите с жени президенти са Либерия, Мавриций, Непал, Маршалови острови, Литва, Бразилия, Косово, Южна Корея, Централноафриканската република, Чили, Малта и Хърватия.

Дилма Русеф, президент на Бразлия

Аминах Гуриб, президент на Мавриций

Хилда Хайне, президент на Маршаловите острови

Видхя Бандари, президент на Непал

Далия Грибаскайте, президент на Литва

Катрин Самба-Панза, президент на Централноафриканската република

Атифете Яхяга, президент на Косово

Елен Джонсън Сърлиф, Президент на Либерия, първата жена президент на африканска държава

Колинда Грабар-Китарович, президент на Хърватия

Пак Кън Хе, президент на Южна Корея

Веро̀ника Мишѐл Башлѐ Хѐрия, президент на Чили

Действащите жени премиери на 8 март 2015 г. са 9 - на Германия, Бангладеш, Тринидад и Тобаго, Дания, Ямайка, Норвегия, Латвия, Перу и Полша.

Ангела Меркел, канцлер на Германия

Среща на върха - Русеф и Меркел

В историята на България е имало само 1 жена министър-председател (Ренета Инджова, октомври 1994 до януари 1995 г.). Българката Ирина Бокова е първата жена, която ръководи международната организация ЮНЕСКО към ООН. 

Ирина Бокова, първата жена ръководител на ЮНЕСКО

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Меандър на реката Ханбандо Сеупджи, наподобяващ Корейския полуостров