Железопътните спирки в България, които смайват с красотата си

Спирка Средна Арда

Разположена е на 4-та главна жп линия Русе - Подкова, в близост до Кърджали. Спирката е едно от най-живописните места по цялата отсечка. От нея се открива прекрасна гледка към чашката на яз. „Студен кладенец" – един от най-големите язовири в България (част от каскадата „Арда”). Всичко това се допълва от прекрасните плавни изививки на Източните Родопи. По залез последните слънчеви лъчи шарят водата на язовира в жълтооранжево, а скалите придобиват мек червен цвят. Всичко това превръща спирката в любимо място на трейнспотърите. Туристите, пътуващи с атракционни влакове избират спирката като задължително място за фотосесия. 

Снимка: Атанас Гълъбов

Спирка Бъзовец

Спирка Бъзовец е най-високо разположената спирка по жп линията Русе - Подкова. Разполага се на 897 m надморска височина в Централна Стара планина. Разположена между Радевци и Кръстец, често тя не е забелязвана от пътуващите с бърз влак. Но за запалените екскурзианти и планинари Бъзовец е любимо място за снимки, разходки и излети, поради прекрасното съчетание от гледка, чист въздух и тишина, нарушавана само от песента на колелетата...  Спирката е изходен пункт на няколко пешеходни туристически маршрута в Централния Балкан. Леснодостъпна е, като всички влакове, които преминават през спирката правят удобни връзки в гара Дъбово (за столицата) и в гара Горна Оряховица за Русе, Варна и Плевен.

Снимка: Wikipedia

Спирка Струя

Спирка Струя и междугарието Дъскотна – Комунари са едно от най-екзотичните места по 3-та жп линия София - Дъбово - Карнобат - Варна. Спирката е разположена между Карнобат и Синдел в Източна Стара планина. Непосредствено до спирката жп линията е издигната на виадукти над яз. „Цонево", на р. Камчия. От един от виадуктите се открива гледка към скалния феномен Чудните скали, резултат от карста и изветрянето. Районът е подходящ за летовищен туризъм, риболов и познавателен туризъм. 

Снимка: Любен Стоянов

Снимка: Любен Стоянов

Снимка: Любен Стоянов

Спирка Бисер

Разположена е до едноименното село Бисер в Югоизточна България (област Хасково). Спирката е разположена на 1-ва жп линия Калотина - Капитан Андреево. Известна е с чешмата, станала вдъхновение за написването на множество поеми, песни и стихотворения. Според легендата именно там се е състояла срещата между Гергана и турския паша. По тази легенда великолепният български поет Петко Славейков написва поемата „Изворът на белоногата”, поетът Ивайло Балабанов написва стихотворението „Похвално слово за българката" и пр.

Снимка: Владо Николчев, Прословутата чешма и градинка около нея

Спирка Кършалево 

Разположена е по жп линията Кюстендил - Гюешево. През спирката минава влак едва няколко пъти седмично – и то най-бавният влак в България. Пътническият влак „Кюстендил - Гюешево” изминава разстоянието от 34 km за 1 ч и 50 мин. Но пък маршрутът на влака е неповторимо красив. Спирка Кършалево през лятото се превръща в зелен тунел. Всичко потъва в зеленината и свежестта на Чудинската планина. На спирката има чешма със студена и кристално чиста вода, от която пътници и машинисти пълнят вода. 

Снимка: Любен Стоянов

Гара Подкова

Крайна южна точка на жп линията Русе - Подкова. Разположена е в Източните Родопи. Не толкова гарата, колкото пътуването до нея си струва. Маршрутът от Димитровград през Хасково, Мост, Перперек, Кърджали, Момчилград и Подкова се слави като един от най-красивите жп маршрути у нас. Малко известен факт е, че жп линията е трябвало да продължава не до Подкова, а до гръцкия град Ксанти на Егейско море.
 

Спирка Бисер, снимка Атанас Гълъбов

 
Интерес за любителите на железопътния транспорт, а и за обикновените туристи представляват закритите за движение отсечки на българската железопътна система. С известна доза носталгия си спомняме за красивите отсечки Горна Оряховица - Елена, преминаваща през красивия проход „Боаза”, теснопътната жп линия Червен бряг – Оряхово, отсечката Калотина – Станянци. Чувал съм и разкази за красотата на жп линията от гара Кочериново до Рилския манастир. 
 
Любопитни са и "най" фактите в жп спирките и гарите. Така например най-високата гара в България е Аврамово /1267 m/, разположена по теснопътната жп линия Септември – Добринище; най-голямата пътническа гара – София, най-голямата товарна гара – Пловдив разпределителна;  най-голямото междугарие Съединение-Панагюрище – 50 km.
 
 
Автор: Любен Стоянов, студент по История и география - СУ Св. Климент Охридски"
 
 
Ако вие имате интересна история за закътано и интересно място в България или по света, може да я споделите с нас и читателите на Географ БГ. Пишете ни на hello@geograf.bg.
 

Публикувано от geolub

14 Коментара - Железопътните спирки в България, които смайват с красотата си

Соня Григорова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много интересна тема и изключително завладяващо статия. Ех, иде ме да се метна на влака и право към Чудинската планина. Браво на Любен!

Зорница Чолакова (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Спирка Бъзовец е наистина в много красив район на Тревненска планина и природния парк "Българка", лично съм се убедила в това, минавайки по някои от екопътеките в района. Но надморската й височина е по-малка - ок. 800 м. Най-високата гара по жп линията Русе-Подкова е гара Кръстец - 866,5 м н.в. Но ако класираме отделно жп спирките и жп гарите, то Бъзовец наистина държи първенството по надморска височина за тази жп линия:)

Любен Стоянов (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Благодаря Ви за корекцията! :)

ARTEfact (непроверено) February 08, 2017

Отговори
"Извора на белоногата" е на Петко Рачов Славейков, не на сина му Пенчо Славейков. Поздравления за статията и снимките!

Y@ (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Интересно е и пътуването между спирките Ломец и Дълбок дол на ж.п линията Ловеч Троян. Преминава през крепостта Сосра

В.Боева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Впечатлена съм от находчивия поглед на младия колега.Успява да предизвика туристически интерес към малките гари.Това може да се превърне в нова дестинация за опознаване на природата и историята на България.Едно уточнение, първата жп линия е Русе-Каспичан- Варна-1866г.

Илия (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Само да кажа, че теснопътната жп линия Червен бряг – Оряхово вече я няма. Мисля 2007 я затвориха. Имаше и документален филм по случая, името му беше нещо от сорта на "Свързани по една линия".

Красимир (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Нито това е чешмата нито спирката е на село Бисер

Християн Влъчков (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ами нормално да не е нито чешмата, нито спирката на Бисер. Авторът Любен го знам от време оно и е много некомпетентен, особено по геоморфология и хидрология.

Герге ле (непроверено) September 26, 2017

Отговори
И аз обичам историята и географията, ама този човек нека не се излага с н.в. на Бъзовец?

Дилян Г. (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Любен вече не е част от Географ БГ!

Bobby (непроверено) September 26, 2017

Отговори
а кога е бил :D

Дилян Г. (непроверено) September 26, 2017

Отговори
rofl добър въпрос, как го затапи само Любчо - надувчо. Ама му виж фейсбук профила, написал е че е "Chief Contributor в Географ БГ" - явно той е на друго мнение за местоработата си от теб :)

Господин Апостолов (непроверено) March 28, 2018

Отговори
Гара Горна Оряховица - Разпределителна е доста по- голяма от същата в Пловдив

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф