Затоплянето сред вечната замръзналост в Аляска се ускорява

Проф. Владимир Романовски казва, че очаква вечната замръзналост в някои части на Аляска да започне да се топи през 2070 г. Изследователи се опасяват, че освобождаването на замръзнал метан при този процес ще засили климатичните промени. Професорът посочва, че повишаването на температурите във вечната замръзналост през последните четири години го е убедило, че затоплянето е реално. 
 
 
Вечна замръзналост е постоянно замръзнала почва с температура под 0°C за най-малко две години. Такава е открита под около 25% от Северното полукълбо, най-вече около Арктика, както и в антарктическите и алпийските региони. Дълбочината ѝ варира от един до 1500 m. 
 
 
Инженерите биха могли да предотвратят разтопяването на вечната замръзналост под важни структури, но малко може да се направи, за да се спре топенето на целия слой. Учените смятат, че то ще бъде постепенно и засега не е ясно дали ефектът ще бъде един и същ във всички арктически региони. Изследователите са притеснени и от отделянето на метанови мехури от подводната вечна замръзналост в плитките води на руската част на Арктика. Тревога буди и перспективата за образуване на гигантски подземни кухини, каквито вече се появиха в Сибир миналата година. Експерти изтъкват, че топящата се вечна замръзналост може да е отделила достатъчно метан, който да е предизвикал изхвърляне на материал и формиране на кухините. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Река Тиу в гр. Анси, Югоизточна Франция

ггф