Защо в Исландия няма комари?

Защо в Исландия няма комари?

Лятото вече е тук, вечерите са дълги и е идеално да си прекараме времето навън. До момента, в който излязат комарите.

Едно от най-приятните неща относно Исландия е абсолютната липса на комари. Този факт въобще не е за подценяване, защото въпреки малкия си размер, те са най-смъртоносното животно на планетата. Причината е, че немалко болести се разпространяват чрез ухапване от комар, което причинява смъртта на 830 000 души годишно в Африка, Латинска Америка и Южна Азия. Дори в развитите страни, където насекомите са приети просто за досадно и причиняващо сърбеж неудобство има случаи на съприкосновения с летален край.

Но един голям вулканичен остров в Северния Атлантик не се притеснява от епидемии на своя територия и това е Исландия. По най-близките земи до острова обаче те не отсъстват, например в Гренландия се срещат 2 вида комари, в Норвегия - 28, във Великобритания - 41. Няма сигурна причина за причините, затова съществуват възможни обяснения.

Слабо вероятно е никога комари да не са стигали до Исландия, въпреки отдалечеността си на 300 km от о. Гренландия и 800 km от о. Великобритания. Дори и никога насекоми да не са довявани от вятъра, то има поне един документиран случай за комар, дошъл на борда на самолет.

Друга теория е, че дори и стигнали до Исландия, комарите просто не са открили подходящи водни обекти, където да снесат бъдещото поколение.

Най-вероятната причина обаче е климатична. В Гренландия или Северна Скандинавия ларвите на комарите прекарват зимата под леда и се превръщат във възрастни екземляри веднага след като се стопи снегът. Това там се случва неотменно през пролетта, но в Исландия зимното време е крайно непостоянно. Не са редки случаите на рязко затопляне насред зима, което да се задържи за няколко дни, преди да се завърне ледовитото време.

По време на затоплянето обаче ларвите се развиват. Комарите бързат да открият свои жертви, от които да се хранят и след няколко дни, когато яцата им съзреят, да се чифтосат и да ги снесат в някое блато или езерце. Отново са необходими няколко дни, за да може яйцата да се превърнат в ларви, които да издържат на студените зимни условия. Проблемът е, че промените в метеорологичното време понякога са толкова резки, че няма достатъчно време да се приключи целият цикъл по разможаване и ларвите не са съзрели достатъчно, преди поредното застудяване. Така дори и да се заселят комари за един сезон, то много трудно биха поддържали колонията си занапред.

Малко са местата по света, които да са лишени от тази напаст, затова още една причина да се посети тази прекрасна страна.

Публикувано от suricactus

Млад географ и програмист с безкрайно любопитство към света около нас, поради което често набира емпирични географски данни от страната и чужбина.

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф