Защо Северният полюс бавно се движи към Лондон?

Оста на въртене на Земята, а с нея и физическото местоположение на Северния полюс, са се премествали с около 10 cm на година през последното столетие към залива Хъдсън в Канада по протежение на дължината, преминаваща през Торонто и Панама Сити. Причината за движението беше преразпределението на маса вследствие на наместването на земната кора след края на последната ледена епоха. 
 
 
След 2000 г. обаче се наблюдава драматично 75-процентово преместване, насочено по протежение на Гринуичкия меридиан. Някои доказателства предполагат, че причината е потъването на ледените пластове в Гренландия и Антарктиoа, предизвикано от климатичните промени. 
 
 
Ново изследване заключава, че изместването се дължи на промяната на разпределението на водата на сушата. За пръв път разполагаме с надеждни доказателства, че промените в разпределението на вода на сушата в глобален мащаб също променя посоката, в която се движи оста,” казва ръководителят на проучването Сурендра Адхикари от американската Национална космическа агенция (NASA). Индийският субконтинент и Каспийско море, например, губят огромни количества вода, което избутва оста на изток. Учените са използвали данни от сателита GRACE, за да разберат каква е взаимовръзката между разпределението на водна маса и ориентацията на земната ос между 2002 и 2015 г. 
 
 
Резултатите хвърлят светлина и върху друга дългогодишна загадка - какво причинява колебанията на оста на всеки няколко години. Колебанията се дължат на промени във водната маса по повърхността на цялата планета, казва Адхикари. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Поглед от с. Добростан към магията на Родопите

ггф