Заповядайте на Фестивала на традиционните местни продукти и царския орел в Тополовград тази събота

Aquila heliaca
Специални гости на събитието ще бъдат г-жа Пиа Бучела, Директор Природни ресурси в Главна дирекция Околна среда на ЕК, зам.-министърът на околната среда и водите г-н Владимир Дончев, областни управители и кметове на общини от региона и представители на бизнеса.  
 
Снимка: Ники Петков
 
Фестивалът е възможност на фермерите от Сакар да представят своята продукция – плодове и зеленчуци, млечни продукти, традиционни ястия, консерви от плодове и зеленчуци, вино, мед, билки и др. Миналата година над 30 изложители представиха домашните си фермерски продукти и дадоха възможност на многобройните посетители да дегустират и да си закупят чиста и качествена храна с добавена стойност – подпомагаща опазването на царския орел. Опазването и устойчивото управление на пасищата е ключово за оцеляването на световно застрашения царски орел.
 
Снимка: Ники Петков
 
По време на Фестивала ще бъде представена и богата фолклорна програма от самодейни състави от района на Сакар. Ще бъдат връчени специални награди за „Най-вкусно традиционно ястие“, „Най-атрактивен щанд“ и „Най-вкусна консерва от домашни плодове и зеленчуци“.
 
Снимка: Ники Петков
 
Фестивалът в Тополовград е и продължение на усилията на БДЗП и местната общност за опазването на царския орел, които бяха високо оценени от Европейската комисия, която връчи през май тази година Наградата Натура 2000 по този повод. Опазването на световно застрашения царски орел включва освен работа с фермерите и директни природозащитни дейности, също и специализирани дейности като изолирането на опасни ел. стълбове съвместно с електроразпределителната компания EVN България.
 
 
Източник: Българско дружество за защита на птиците http://bspb.org/
 
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Утринен поглед към Рокамадур, Окситания, Франция

ггф