Започва изграждането на най-големия телескоп света

Един от големите радиотелескопи в света.
European Extremely Large Telescope - E-ELT, който ще има зрителна повърхност с широчина 39 метра, ще бъде издигнат на върха Черо Арамасонес в чилийската пустиня Атакама.
 
“Решението, взето от Съвета (управляващия орган на Европейската южна обсерватория - ЕSO) означава, че телескопът може да бъде изграден, че за мащабната строителна работа е осигурено финансиране и може да се изпълни според плановете”, посочва генералният директор на ESO Тим де Зеув. ”Работата на чилийския връх вече е започнала и следващите няколко години ще бъдат изключително вълнуващи”, добавя той. 
 
E-ELT не е единственият исполински телескоп в процес на изграждане. Силуетът на Giant Magellan Telescope (GMT) скоро ще започне да придбива форма на друг чилийски връх - Лас Кампанас. GMT ще има седем 8.4-метрови огледала, които ще формират светосъбираща повърхност, широка 24 метра. Thirty Meter Telescope (Тридесет метровия телескоп - ТМТ) пък ще започне наблюденията си през 2022 година от Мауна Кеа в Хавай. 
 
Трите мегателескопи ще помогнат на изследователите да намерят отговор на най-важните въпроси в астрономията. Един тях е въпросът за природата на тайнствената тъмна материя, която съставлява по-голямата част от Вселената. 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Поглед към град Мелник

ггф