Забележителността "Безденски извори" бе обявена за защитена територия

Природната забележителност „Безденски извори“ бе обявена със статут на защитена територия. Това стана ясно след като на 27 юни тя бе вписана в регистъра на защитените територии на Министерството на околната среда и водите. Забележителността се намира край софийското село Безден, което е разположено в подножието на планинското възвишение Три уши, част от структурата на Западна Стара планина.

Възвишенията са изградени от карбонатни скали и това е причината целият район да е карстов. Самите извори са с такъв произход, което ги прави по-особени и интересни. Защитената територия е с площ от около 160 декара, които попадат изцяло в землището на селището.

 

Местността представлява известна туристическа дестинация за жителите на близките селища. Районът е известен и с малкия Безденски язовир, където софиянци обичат да практикуват риболов и излети.

В границите на защитената природна забележителност обаче риболовът е строго забранен. Освен това не се допуска паленето на огън, сечта и замърсяването с отпадъци.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Поглед към Айфеловата кула в ....Токио

ггф