Забележителните географски рекорди на езерата Тоба, Матано и Сидихони

На о-в Сулавеси (наричан още Целесбес) в Малайския архипелаг се намира езерото Матано - забележителен географски рекордьор. На третия по големина остров от архипелага (181 000 km2) се намира тектонското езеро Матано (изписвано още и като Матана). Дълбочината на езерото от 590 m го прави десетото най-дълбоко езеро на Земята (след Байкал в Азия, Танганика в Африка, Каспийско море между Европа и Азия, Восток в Антарктида, О'Хигинс-Сан Мартин в Южна Америка, Малави /Няса/ в Африка, Исък Кул в Азия, Голямото робско езеро в Северна Америка и Крейтър в Северна Америка). Географският куриоз обаче е във факта, че Матано е най-дълбокото езеро на Земята, разположено на остров. Всички останали в Топ 10 всъщност са континентални езера. Природните условия на островите рядко позволяват образуването на много дълбоки езера.  

Езерото Матано, снимка: Уикипедия

На втория по големина остров на Малайския арпипелаг, Суматра (473 000 km2), се намира второто по дълбочина езеро на остров на Земята - Тоба (505 m). Със своята площ от 1130 km2 езерото Тоба държи рекорда за най-голямо кратерно езеро на Земята. Езерният басейн заема калдерата на огромен супервулкан. На самия остров има още десетки вулкани и кратерни езера, които свидетелстват за интензивната тектонска активност в района на Малайския архипелаг.

Кратерното езеро Тоба, снимка: Уикипедия

Сидихони е името на малко езеро, разположено на о-в Самосир (630 km2), намиращ се във вече споменатото езеро Тоба. По този начин Сидихони е пример за езеро на остров в езеро на остров.

Езерото Сидихони. източник: Tripadvisor

Още за рекордите на островите може да научите в статията „Най-най“ сред островите в света.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Японска вечеря с морски дарове в уютен местен ресторант

ггф