За пръв път човек в Комоса и човек на Земята стиснаха ръце

На сайта на Европейската космическа агенция (ЕКА) се посочва, че Въртс е тествал лост, който позволява на астронавтите в Космоса да “чувстват” обекти, намиращи се на хиляди километри. Джойстикът има “близнак” на Земята. Задвижването на всеки един от лостовете предизиква същото движение на другия, при което се предава и силата на приложения натиск. По-рано тази година астронавтът Бъч Уилмор за пръв път тества джойстика в орбита, но без да е свързан с лоста-близнак. 
 
В бъдеще астронавтите в орбитата на Марс може да използват усъвършенствани версии на технологията, за да контролират роувъри на повърхността на Червената планета, които извършват човешка дейност без физическо присъствие на хора. Целта на днешния тест е да се провери комуникационната мрежа, технологията за контрол и софтуера. Всеки сигнал от Въртс до Шиле е трябвало да премине от МКС до друг сателит на приблизително 36 хиляди километра над Земята, през контролния център в Хюстън, САЩ, и през Атлантика до техническия център на ЕКА в Нидерландия. Това пътуване е отнемало до 8 секунди в двете посоки. Тъй като орбиталната станция се движи с 28 800 км/ч, времето, за което всеки сигнал достига целта си се променя постоянно, но системата автоматично се нагажда към времевите забавяния. В допълнение към лоста, Въртс е разполагал с екран, показващ видеокадри в реално време, върху които чрез добавена реалност се е показвала посоката и степента на прилаганата на Земята сила.
 
Следващата стъпка ще е провеждане на “слепи” тестове, чиято цел ще е да се установи, дали лостът е в състояние да предостави усещане за материали с различна твърдост. 
 
 
ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Утринен поглед към Рокамадур, Окситания, Франция

ггф