Йордан Ходжев: Вярвам, че част от научните изследвания би могла да се случва в училище

Географ БГ: Къде се чувстваш най-добре?
Йордан Ходжев: В училище се чувствам най-добре, когато мога свободно да експериментираме с учениците и в научни и инженерни проекти, които максимално да се доближават до действителността, проекти като Bulgaria Sat 1, експедиции до Антарктида, 3D принтиране. Така учениците развиват умения като планиране, аналитично мислене и умения за представяне, които да са им полезни, когат започнат да работят мечтаната си работа.
 
 
Географ БГ: Какво представлява ежегодният Space Camp? 
Йордан Ходжев: Програмата включва обучителни дейности и елементи заимствани от реалната подготовката на астронавти, като има за основна цел да подпомогне ученето в класната стая. Дейностите включват от една страна автентични резултати и данни от проекти на NASA, а от друга е съобразена с Държавните образователни стандарти. Учителите прекарват пет „натоварени“ дни, участвайки в семинари, подготовка за космическа мисия, която включва симулации на движение в намалена или микрогравитация, което само по себе си е предизвикателно и вълнуващо преживяване!
 
Географ БГ: Как може един български учител да участва в него? 
Йордан Ходжев: Няма нищо по-лесно! В началото на март приятел ми изпрати интернет връзка с обява за конкурс от Американското посолство в България за посещение на Space Camp, при което се покриват разходите за пътуване и участие. Достатъчно бе да изпратя мотивационно писмо, където да изложа как моето участие в космическия лагер ще се отрази на мен и на моите ученици. След това имаше интервю в посолството. Две седмици след интервюто получих писмо, че съм одобрен.
 
 
 
 
Географ БГ: Има ли подобни възможности за деца от България? 
Йордан Ходжев: О, да! За момента има възможност за двама гимназисти да бъдат избрани. Редът е абсолютно същият като при учителите. На желаещите да посетят Space Camp мога да препоръчам следващата пролет с повишено внимание да следят за обява за откриване на същата програма каквата вярвам ще има. Също се надявам броят на участниците в нея да се увеличи.
 
 
Географ БГ: Съществуват ли подобни форми на популяризиране на науката в Европа и по-специално в България? 
Йордан Ходжев: Най-близкият франчайз на Space Camp се намира в Турция и от доста време съществува програма за изпращане на ученици там от България, организирана от Центърът за творческо обучение (http://spacecamp.cct.bg). В Музейко, също има секция посветена на космическите изследвания и приносът на България. До колкото знам, там от тази есен ще стартира Космическа академия за деца, която обещава да бъде много интересна и с дейности които пренасят децата в Космоса и ги приближават до живота на изследователите на космоса. Тази академия се организира от Тихомир Димитров, който е преминал през програмата на „Космически науки“ на NASA и Международния космически университет в Охайо.
 
 
 
 
 
Географ БГ: Има ли неща, които си научил или видял в САЩ и би приложил в работата си с децата? 
Йордан Ходжев: Това, което ме изненада най-много е огромният ресурс, който влага NASA, заедно с университети да осъществи пренос на върховите постижения на агенцията към учителите и училищата, дори на ниво предучилищно образование. Създават се интердисциплинарни екип от действащи изследователи и опитни учители, които да създадат новите учебни програми по науки. Те правят така, че през призмата на Космоса пречупват цялото известно знание, за да привлекат и мотивират учениците да се занимават наука, математика и инженерство (т. нар. STEM). Особено впечатление ми направи вниманието към учителите от трудни училища с голям брой отпаднали ученици, с високи нива на насилие и нисък успех на националните оценявания. На науката се гледа като на средство, което дава в ръцете на всеки възможността да създаде успешен живот.
 
Географ БГ: Според теб има ли потенциал да се организират подобни програми за обучения на учители и ученици в България? 
Йордан Ходжев: Разбира се! Тръгвайки към Space Camp, това беше основната ми мисъл. Българските учители и ученици заслужават това. Много, обаче трябва да направим заедно, за да се случи подобна инициатива в мащаб, че да достигне до всеки. Започваме с малки стъпки, популяризиране на наученото от Space Camp и всички успешни съществуващи практики в България. Такива има много!
 
 
Географ БГ: Каква е твоята лична мечта, свъразна с науката, технологии и децата? 
Йордан Ходжев: Мечтая учениците, и то не само в гимназиите, но и в основното училище да се докосват, до първокласна наука и да видят ползата от знаенето и моженето! Нещо повече, вярвам, че една част от водещите научни изследвания би могла да се случва в училище. Дори днес съществува достъп до напълно безплатни инструменти (камерата на Международната космическа станция) и бази сателитни данни (снимки, метеорологични, биологични и др. данни), работата с които може да доведе до реални научни открития. 
 
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф