Язовир „Пчелина” и уединение край параклис св. „Йоан Летни”.

Днес, 42 години по-късно, на мястото на това село е останал само параклисът му св. Йоан Летни, тъй като се издига на скалите над язовира и сякаш бди над него.
 
 
 
 
Мястото е само на 60 km от София, в района на Радомир, а до самият параклис можете съвсем лесно да стигнете с джип, или ще се наложи да походите половин километър пеша. Колелото е идеален вариант. А гледката… гледката от там е поразяваща. Със сигурност бих го категоризирал като едно от най-красивите места около София.
 
 
 
 
От скалата, на която е построено параклисчето, целият язовир е видим като на длан, а по-романтично настроените могат да се любуват на гледката на залязващото слънце, отражението му във водата и божествената тишина.
 
 
 
 
И малко история и легенди: параклисът е построен през 1350 г., а така е написано и на входа му, на един камък. В него се намират (за съжаление почти унищожени) стенописи от ХVI в., а легенда говори, че който му посегне, го застига зло. Хората там разказват, как в миналото момче е решило да катурне камък от входа му по склона към минаващата от там река Струма (язовирът не бил построен все още). Веднага след това момчето изчезнало безследно. Известно време след това, когато негови близки намерили камъкът и го върнали на мястото му, тялото на момчето изплувало от водата, за да бъде погребано според обичаите.
 
 
 
 
Дали това е просто разказ или не можем само да гадаем, но е факт, че постройката е била запазена векове наред.
 
 
 
 
Със сигурност за всеки има местенце, което засилва връзката между човека и Създателя. Вижте, дали това не е вашето място.
 
 
 
 
 
 
Източник: Tabakoff photography
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Поглед към Айфеловата кула в ....Токио

ггф