Япония планира кацане на Луната през 2018 г.

Освен честта да попадне в компанията на достигналите лунната повърхност страни, експедицията ще осигури и част от подготовката за изследването на Марс. Има информация, че в рамките на лунната мисия Япония ще разработи технология за прецизно и меко приземяване, наречена SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) и ще използва ракети Epsilon с твърдо гориво. JAXA е представила плана си на експертна комисия и ако той бъде одобрен, Министерството на науката ще отправи искане за финансиране на проекта. 
 
Предишни опити за приземяване са претърпявали неуспех , тъй като не са уцелвали зоната, определена за кацане. JAXA се надява, че с помощта на SLIM ще успее да се приземи меко в зоната за приземяване с диаметър 100 m. През 2007 г. агенцията изстреля лунния спътник Kaguya, който засне изображения на кратери и други форми на лунната повърхност. Мисията за кацане на Луната ще използва данните, събрани от сондата за определяне на мястото за кацане и подобряване на точността. Kaguya откри падина в повърхността на земния сателит с диаметър 60 m и дълбочина 81 m. Падината, която се смята за подходящ район за изграждане на лунна база в бъдеще е и потенциално място за кацане на експедицията през 2018 г. 
 
Япония доказа, че разполага с технологиите, необходими за приземяване на Луната със сондата Hayabusa, която кацна на астероида Итокава. Нивата на гравитация на астероида обаче са различни от тези на Луната, което означава, че ще технологията ще трябва да се модифицира. 
 
Наред с плановете за кацане на лунната повърхност на JAXA, частен японски проект предвижда изпращане на роувър на Луната. За целта ще се използват спускаем модул и ракета, произведени от американска компания. Държавите, които досега успешно са кацнали на Луната са Китай, бившият Съветски съюз и САЩ. 
 
ИА Фокус

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Чудесен изглед към Родопите от древния Белинташ

ггф