Япония изгражда най-големия в света плаващ соларен парк

Решението за изграждане на фотоволтаичната инсталация в морето се корени във факта, че на гъстозаселените японски острови няма подходящ терен, а освен това цената на парцелите е изключително висока. Плаващото съоръжение ще съдържа 50 хиляди модула, които благодарение на охлаждането от морската вода ще функционират с по-висока степен на ефективност от слънчевите електроцентрали на сушата. За основа на морската инсталация служат единствено закотвени понтони, докато на сушата се полагат специални основи. Понтоните се доставят от френската компания Ciel et Terre, базирана в град Лил.
 
 
 
 
За разлика от реализираните до момента подобни проекти в САЩ и Япония, соларният парк ще бъде инсталиран не във вътрешен воден басейн, а в морски залив. Това повишава изискванията към модулите. Те трябва да издържат на огъване, за да не се повредят при силно вълнение и да са и водоустойчиви, за да се избегнат фатални къси съединения. Това означава, че уплътнителните материали трябва да издържат на корозивната сила на морската вода.
 
 
Соларните клетки за плаващата електроцентрала се доставят от Kyocera, един от най-големите производители в световен мащаб, а финансирането се осигурява от Century Tokio Leasing Corporation. Очаква се соларният парк, намиращ се край бреговете на префектурата Чиба, да започне да генерира електричество през 2016 г. Съоръжението ще бъде свързано с електропреносната мрежа посредством подводен кабел.

Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - Япония изгражда най-големия в света плаващ соларен парк

Magi (непроверено) February 08, 2017

Отговори
qsno, no kade pishe za osnovavaneto na Bulgariya

Deni (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Ey Magii, ti luda li si maa

Сподели

Снимка на деня

Пристанище Алтона в Хамбург