Възраждане на Българското географско дружество

Значка на БГД

Възраждане на Българското географско дружество

Кратка история на БГД
 
Българското географско дружество е основано на 9 ноември 1918 г. с председател Анастас Иширков. Седалището му се намира в София, в сградата на СУ "Св. Климент Охридски". След смъртта на Иширков председател става Иван Батаклиев. 
 
Анастас Иширков - основател и пръв председател
на БГД (1918 - 1934).
 
 
При основаването си БГД си поставя следните цели: да спомага за научния развой на географията; да работи за научно-географското изучаване на българските земи; да урежда взаимно опознаване на България с другите страни в географско, стопанско и други отношения; да популяризира между българското общество географското и помощните му учения.
 
Иван Батаклиев - председател на БГД (1934 - 1945).
 
 
Дружеството активно издава научно-популярна географска библиотека и периодика. Тя се състои от отделни книжки и списания. Географската библиотека се урежда от Българското географско дружество, с председател проф. д-р Анастас Иширков, под редакцията на проф. д-р Георги Кацаров, проф. Жеко Радев и проф. А. П. Стоилов. 
 
 
Географското дружество води активен научен и институционален живот до 1989 г. След настъпването на обществено-политическите промени в България, неговата дейност е със затихващи функции и през последните години практически отсъства, което породи редица тревоги сред географската общност в страната. През месец октомври в Пазарджик ще се проведе научна конференция, посветена на големия български географ Иван Батаклиев, на нея се очаква да се обявят и първите стъпки по възстановяването на дейността на дружеството. 
 
 
Българският географски портал Географ БГ ще ви държи информирани за бъдещите дейности и прояви на дружеството. 
 
 
Подробна история на БГД в периода 1945 - 1990 г. можете да прочетете тук.
 
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

2 Коментара - Възраждане на Българското географско дружество

Р.П (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Радвам се, че е Българското географско дружество е възстановено! Благодарност към хората спомогнали за това обновяване на едно от старите научно-образователни дружества в страната! Нека всички географи подкрепим неговото възраждане!

Марина Стоева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
това е страхотна новина! най-сетне, след толкова години прекъсване. дерзайте!

Сподели

Снимка на деня

Географски свят от пощенски картички - изложба на Спасимир Пилев