Във Виена създадоха най-големия в света модел на кристал

Високият над 3 m модел, конструиран от д-р Роберт Крикл, съдържа приблизително 40 хиляди топки и 10 километра пръчки. Опитът за поставяне на световен рекорд ще бъде разгледан от Книгата на Гинес на 23 ноември. Моделът ще бъде изложен до 30 ноември и вече е увековечен в марка на австрийските пощи.
 
 
 
 
Искам да покажа - да визуализирам, как изглежда света ни, когато се увеличи милиарди пъти,” казва д-р Крикл. Повтарящата се матрица, от която е изграден, в която стотици йони” формират прецизни линии от различни ъгли, придава внушителност на огромния модел.” Той има особено значение тази седмица, изтъква д-р Крикл. Тази седмица е 100-ната годишнина от присъждането на Нобелова награда за откритието на това, което показвам с този модел - подреждането на атомите в кристали.
 
 
 
 
Екипът от баща и син - Уилиям и Лорънс Браг, печели Нобелова награда за физика през 1915 г. за създаването на техниката, сега позната като рентгенова кристалография. “Откритието наистина има голямо значение за науката и за разбирането ни за света,” посочва д-р Крикл. То води до определянето на структурата на ДНК, на вирусите, на протеините и от друга страна, на материалите от всекидневния ни живот, позволяващи конструиране на по-бързи, по-добри и по-леки машини.
 
 
 
 
 
 
Още за световния рекорд и инициативата можете да научите във Фейсбук страницата и в сайта на проекта. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Река Дунав с пристанището в Никопол

ггф