Връщат Аляска на Русия?

Връщат Аляска на Русия?

Експерти отбелязват, че не си струва да се говори за тенденция към разпадане на САЩ, но към подобни петиции не бива да се отнасяме като към шега. Авторите на обръщението – както и на други петиции за излизане на някои щати от състава на САЩ – се опитват да напомнят на Белия дом за основите на държавата и, по-специално, за Декларацията за независимост.
 
Един жител на Анкоридж – най-голямото селище в щат Аляска – публикува своето обръщение два дни, след като Крим излезе от състава на Украйна и се присъедини към Русия. Като обосновка той сочи следната историческа забележка: първите европейци, стъпили през 1732 г. на Аляска, са били членове на екипажа на кораба „Свети Гаврил”, оглавявани от Михаил Гвоздев и Иван Фьодоров. И накрая авторът призовава да се гласува „за излизане на Аляска от състава на САЩ и присъединяването й към Русия”.
 
САЩ купуват Аляска през 1867 г. за 7 милиона и 200 хиляди долара. Дори и да е имало някакви нарушения на договора от страна на Вашингтон (за което през последно време се разсъждава в определени кръгове), всички срокове отдавна вече са изтекли. Така че, на пръв поглед, петицията се възприема като шега. Но на фона на други обръщения за излизане от състава на САЩ този документ не изглежда чак толкова несериозен. На същия сайт „We The People” са поместени подобни петиции от името на жителите на 29 от общо 50 американски щата.
 
Ако до 20 април петицията „Връщане на Аляска на Русия” събере 100 000 гласа, администрацията ще бъде длъжна да реагира на нея. Тази реакция следва да бъде във формата на отговор на обръщението. Например, петицията за излизане на Тексас от състава на САЩ от 2012 година беше подписана от над 125.000 души. Властите им отговориха, че заветът на бащите-основатели не са предполагали наличието на право на излизане от състава на държавата. Декларацията за независимост дори не бе спомената: там се казва, че може да възникне положение, при което „един от народите е длъжен да скъса политическите връзки, които го свързват с друг народ”, за да си осигури „безопасност и щастие”.
 
Основните причини, тласкащи американците към самоопределяне, съгласно петициите, са следните: неясната политика на федералните власти, неправилни икономически реформи, нарушения на правата на човека. Желаещите да се отделят от Вашингтон са вече над 300 000 души. Така че Барак Обама в скоро време ще бъде принуден да търси убедителни доводи, че да се излиза от състава на САЩ не е добре.
 
 
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Бохинското езеро в Словения

ггф