Водата е съществувала на Земята при раждането на планетата

Ако е така, това увеличава вероятността водата - една от ключовите предпоставки за възникване на живот, да е присъща и за други планети.
 
 
Произходът на водата на Земята отдавна е загадка за планетарните учени, тъй като младото Слънце трябва да е било достатъчно горещо, за да изпари цялото количество лед, съдържащо се в частиците прах, формирали планетата ни. Това кара изследователите да смятат, че новородената Земя се е образувала от суха материя и се е сдобила с вода вследствие на бомбардировката на обекти от далечни, ледени области на Слънчевата система.
 
 
Геолозите могат да проследят произхода на водата в Слънчевата система, като анализират съотношението между деутерия, познат още като тежък водород, и нормалния водород във водните молекули, тъй като различните източници се отличават с различно съотношение.
 
 
За да измери съотношението във водата на младата Земята, екип под ръководството на Лидия Халис от Университета в Глазгоу, Великобритания, е проучил вулканични базалтови скали на канадския арктически остров Бафинова земя. Скалите съдържат миниатюрни прозрачни частици, които са се запазили дълбоко в мантията за около 4,5 млрд. години. Водородът в тях идва от водните молекули, които са съществували в най-ранната история на младата Земя.
 
 
Оказва се, че тези древни скали съдържат изненадващо малко количество деутерий - приблизително 22% по-малко, отколкото се съдържа в морската вода днес. Това ни насочва към източник, който е беден на деутерий, казва Халис. Резултатът изключва метеоритна бомбардировка, тъй като процентното съдържание на водородния изотоп в метеоритите е високо. Вместо това откритото съотношение предполага, че водата е дошла от облака от прах, от който са се формирали Слънцето и планетите.
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

В двора на Преображенския манастир

ггф