Вълнуващи кадри на цейлонски слонове по сметищата в Шри Ланка

Стадо от 40 диви цейлонски слона (Elephas maximus maximus) край град Ампара (с население около 50 хил. ж.) в източната част на Шри Ланка е напълно зависимо от боклука в сметищата и придобива поведение почти като на домашните животни, които чакат тракторите да изсипат боклука и да се нахранят. Но в сметищата, освен храна има и много други отпадъци от човешкия бит, които не стават за ядене. Някои от животните ядат пластмаса и токсични химични отпадъци. Това причинява сериозни здравословни проблеми при слоновете и е причина да се разболеят. Някои дори умират. Досега шест слона са загинали поради поглъщане на токсини в сметищата край града.

Цейлонският, заедно с индийския и суматранския, е един от трите подвида на азиатския слон. Видът е застрашен от изчезване, което се дължи на намаляване на полулацията му и загуба на местообитания. През 2011 г. в Шри Ланка живеят по-малко от 6000 цейлонски слона. Научно изследване на зоолозите K. A. P. Samansiri и Devaka K. Weerakoon от Университета в Коломбо, проведено от януари 1998 г. до декември 1999 г. в северозападната част на острова, установява, че цейлонските слонове се хранят със 116 вида растения – треви, храсти и дървета. Част от менюто им са земеделски култури. Това е една от причините броят им да намалява, тъй като са убивани от земеделските стопани в опит за защита на посевите си. Друга причина е продължаващата незаконна търговия на слоновата кост.

Цейлонските слонове са незаменима част от културата и живота на населението на острова повече от две хилядолетия.

Снимките са на фотографа Tharmapalan Tilaxan, публикувани под свободния лиценз Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International в международния фотографски конкурс Уики обича Земята 2020 в Шри Ланка.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф