Властите в щата Ню Йорк искат да спрат Ниагарския водопад

По-рано този месец институцията обяви плановете си да спре временно водата, за да подмени няколко амортизирани моста, които свързват различни части на щатския парк.
 
Бетонните мостове на възраст над едно столетие пресичат река Ниагара, осигурявайки пешеходен достъп до Козият остров. От изграждането им през 1900 г. досега съоръженията са се износили. През 2004 г. те бяха затворени и властите разпоредиха изграждането на два временни моста над остарелите бетонни конструкции.
 
Нов доклад за въздействието върху околната среда посочва, че състоянието на мостовете не позволява да бъдат рехабилитирани, а че трябва да се подменят. Официални представители обясняват, че новите мостове трябва да се изградят “на сухо”, за да е сигурно, че новите основи са здраво закрепени към речното легло, както и за да се улесни остраняването на старите мостове след разрушаването им.
 
Ниагарският водопад през лятото
 
Макар, че „спирането“ на водопадите изглежда като херкулесовска задача, всъщност над 80% от река Ниагара тече през канадската част на водопада (с името Конска подкова). Водата ще бъде насочена с насип, така че цялата река да преминава през канадската половина, а по-малките Американски водопади и Брайдъл Вейл (Булчинското було) ще останат сухи. Очаква се изграждането на новите мостове да отнеме две години, но водопадите ще бъдат спрени за по-малко от шест месеца.
 
За последен път американската страна на Ниагарския водопад е била пресушена през 1969 г., когато инженерни подразделения на армията на САЩ са извършили геоложко проучване, за да изследват ерозията на природната забележителност. Интересено е, че сухите Американски водопади са се превърнали в забележителност сами по себе си и са били посетени от 89790 души само през един уикенд.
 
 

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий

ггф