Виреят ли банани на остров Исландия?

Виреят ли банани на остров Исландия?

Благодарение на това, отговорът, който винаги получавам е „не”, защото за средна годишна температура около 4,3 ºС в Рейкявик, не е нормално да растат тропически растения. 
 
 
Въздушна снимка на геотермална електроцентрала в Исландия. Снимка: Уикипедия, автор: Hansueli Krapf
 
 
По времето на Втората световна война високите цени за внос на плодове и зеленчуци и ставащата все повече икономически изгодна геотермална енергия, са причина за създаването на много оранжерии, в които се отглежда както домати, зеле, картоф, краставици, така и цитрусови плодове и кафе. През 1941 г. е произведена първата реколта с банани, като до края на войната добива им възлиза на около 100 грозда, всеки с тегло между 5 и 20 kg. Бананите се отклеждат с търговска цел до 1958-1959 г. През 1960 г. правителството отменя митото върху вносните плодове, с което произведените в Исландия банани не могат да се конкурират. Макар и геотермалната енергия да осигурява необходимата температура за отглеждането на растенията, липсата на достатъчно слънчева светлина е причина бананите в Исландия да озряват за около две години, докато в тропичните райони са необходими няколко месеца.
 
 
Банани, отгледани в Исландия. Снимка: Уикипедия, автор: Mahahahaneapneap
 
 
Бананът е най-голямото тревисто покритосеменно растение в света, което достига до 7 m височина. Произходът му е от Малайския архипелаг и Австралия, одомашено е за първи път в Папуа-Нова Гвинея. Банана като растение се използва и за производството на влакна, бананово вино, бананова бира и за декоративно растение.
 
 
Оранжерии в Исландия. Снимка: Уикепедия, автор: Denkhenk
 
 
През втората половина на XX век се заражда невярната информация, и остава доста трайно в популярната литература, че Исландия е най-големият производител на банани в Европа, но всъщност не е така. 90 % от производството на банани в Европа се пада на Испания, следвана от Португалия, Гърция и Италия. В Исландия се консумират по около 18 kg банани годишно на глава от населението, като почти цялото количество е внос. В днешно време се отглеждат 600-700 бананови растения в оранжериите на Исландския аграрен университет. Плодовете не се продават, а се консумират от студентите, преподавателите и служителите в университета, както и от случайни минувачи по улицата.
 
 
Геотермалната електроцентрала Krafla. Снимка: Уикипедия, автор: Asgegg
 
 
През 2015 г. Исландия има шест геотермални централи за производство на електроенергия с  инсталирани мощности 2040 MWt, произвеждат се 7422 GWt годишно, което е 30% от произведената електроенергия в страната. 87% от сградите в Исландия се отопляват с топла вода от геотермалните извори. Температурата на водата при изворите е между 80 и 90 ºC.
 
 
Разполагане на тръби, по които тече топла вода, по улиците на Рейкявик. Снимка: Уикепедия, автор: Stig Nygaard
 
 
 
Автор: Спасимир Пилев
 

Публикувано от dimitar.zhelev

2 Коментара - Виреят ли банани на остров Исландия?

Елена (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Интересно...не знаех.

Стас (непроверено) February 08, 2017

Отговори
А виреят ли маслини в Исландия?

Сподели

Снимка на деня

Ладожкото езеро край градчето Кузнечное в Русия