Виктория Боливиана (Victoria boliviana) – рекордьорът сред водните лилии

Досега в научната и научно-популярната литература като водна лилия с най-големи листа в света се считаше водната лилия Victoria amazonica (известна и като Victoria regia). През 2022 г. е описан и официално идентифициран нов вид водна лилия, от род Victoria, който се отнася към семейството на водните лилии (Nymphaeaceae), което съдържа над 70 вида покритосеменни растения. Названието му е Виктория боливиана (Victoria boliviana) по името на страната, в която е расте в диво състояние.

През януари 2023 г. видът получава удостоверение за три рекорда на Гинес: най-голям вид водна лилия в света, най-голямо листо на водна лилия, и най-голямо неразделно листо в света. Последните два рекорда са за екземпляр, отгледан в екопарка Ла Ринконада в департамента Санта Круз в Боливия още през 2012 г. 

Обиколката на гигантските листа достига около 7,5 m.
(Сн. https://www.guinnessworldrecords.com)

Видът е ендемичен, разпространен e в северната част на Боливия във влажната зона Лянос де Мохос в департамент Бени в басейна на р. Маморе, а се предполага, че се среща и в част от басейна на по-малката р. Бени. Този район попада в горната част от басейна на най-големия десен приток на Амазонка – р. Мадейра. 

В северната част на Боливия между теченията на реките Маморе и Бени се намира районът на естествените находища на Victoria boliviana.
(Сн. https://www.freeworldmaps.net/)

Този вид е бил познат отдавна, но историята на идентифицирането му, отглеждането му в ботанически градини в света и установяването на неговите особености е станало в по-продължителен период от време. В миналото са били събирани части от стеблото на този вид водна лилия и те присъстват в различни колекции, а в Кралската ботаническа градина в Кю (или  Kew Gardens - Кю Гардънс) край Лондон има негова рисунка още от 1845 г. Но не е бил разпознат като отделен вид растение.

Някои източници  (музей на екопарк Ла Ринконада) сочат, че този вид е описан още през 1801 г. от немския учен Taddeo Haenke, който е плавал по р. Маморе. Поради приликите във външния вид на растенията, през 1837 г. водната лилия е наречена Victoria regia, в чест на английската кралица Виктория, която била почитатателка на водните лилии. По този начин боливийският вариант на водната лилия остава неизвестен и едва през 2006 г. испанският ботаник Карлос Магдалена, сътрудник и ръководител на научен екип в Kew Gardens, изказва мнение, че това е нов вид водна лилия от рода Виктория. 

Карлос Магдалена сред естествено находище на боливийската водна лилия
(Сн. https://www.kew.org/)
Испанският ботаник първи предполага, че боливийската водна лилия е нов вид.
(Сн. https://ru.wikipedia.org/wiki/)

През 2016 г. семена от Боливия попадат в  Kew Gardens, където са  направени задълбочени генетични изследвания. Карлос Магдалена и неговите колеги имат главната заслуга за определянето на новия вид водна лилия, чието официално и пълно латинско наименование е Victoria boliviana Magdalena & L.T.Sm.

В систематиката на водните лилии Виктория съществуват още два вида, характерни за Амазония - Victoria cruziana и Victoria amazonica (или още Victoria regia). Новият установен вид (Victoria boliviana) се отличава с редица особености, което е причина той да бъде определен като нов вид на род Victoria. При него семената са по-големи по размер и обем, липсват растителни власинки (наречени трихоми), и броят на хромозомите е по-близък до Victoria cruziana, но се отличават от тези на другия вид, и както стана ясно листата му достигат най-големи размери сред водните лилии. Цветовете му също имат различни нюанси в сравнение с тези на другите два вида.

С този видеоклип ще попаднете в изследователския център в Kew Gardens:

Листата на този вид обикновено достигат в диаметър до около 3 m, но най-голямото регистрирано листо е с размер 3,2 m именно в споменатия парк Ла Ринконада. Това измерване не включва страничния борд (ръба на листото), който е около 8 сm, но тогава широчината на растението достига над 3,35 m. Растението е обект на проучване на учените от Кю Гардънс. Листата се отличават с изключителна здравина и могат да издържат дори деца на повърхността. 

Листата са здрави и въху тях могат да седят деца, но издържат и по-големи тежести.
(Сн. https://www.kew.org/)

Водната лилия последователно цъфти с многобройни цветове, които се отварят, но цъфтежът е кратък – само две нощи, тъй като през деня той е затворен. При пълно разтваряне диаметърът на цвета надвишава 35 cm. Първоначално цветовете са бели, впоследствие порозовяват, а централната част се отличава с виолетов цвят. Опрашването на тази водна лилия се извършва от малки нощни бръмбъри. Постепенно плодовете нарастват под водата до 10-15 cm и в тях се съдържат до около 300 семена. 

Цвят на Victoria boliviana по време на краткия период на цъфтене и опрашване
(Сн. https://www.kew.org/)
Обърнато листо на боливийската водна лилия
(Сн. https://ru.wikipedia.org/wiki)

Victoria boliviana е растение, което попада в категорията от уязвим до застрашен вид в Червената книга на световнозастрашените видове. Установени са пет негови добре обособени популации в естествения му район на развитие в Боливия.

Тъй като новият вид официално е оповестен през 2022 г. той все още не е получил заслуженото си място в света на ботаническите и биогеографските открития. У нас видът е споменат през 2023 г. в изданието “Природна география на континентите” (с. 345) на издателство “Атласи”. 

Посетителски център в екопарк  Ринконада
(Сн. https://www.rutaverdebolivia.com/)
(Сн. https://larinconada.com.bo/)

В родината си Victoria boliviana е растение, превърнало се в символ на уникалната природа и гордост за местните хора, а туристическият поток към него все повече се увеличава. Посещението на екопарк Ринконада е включено в маршрутите на боливийските туристически агенции.

Румен Пенин

Проф. Румен Пенин е автор на книгата „Природна география на континентите“. Не пропускайте възможността да си я поръчате онлайн от нашия сайт.

Информационни източници:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9289450/ 

https://www.kew.org/plants/victoria-boliviana

https://www.guinnessworldrecords.com/news/2023/1/how-the-worlds-largest-...

https://www.theguardian.com/environment/2022/jul/04/third-species-of-gia...

https://larinconada.com.bo/ 

Smith, T. L., Magdalena, C. et al. (2022) Revised Species  Delimitation in the Giant Water Lily Genus Victoria (Nymphaeaceae) Confirms a New Species and Has Implications for Its Conservation. Original researches article. Front. Plant Sci., 04 July 2022 Sec. Plant Systematics and Evolution Volume 13 – 2022. 

Публикувано от Prof.Rumen.Penin

Проф. Румен Пенин е географ и пътешественик, ръководител на катедра „Ландшафтознание и опазване на природната среда“ в Геолого-географския факултет на Софийския университет в периода 2006 – 2014 г., доктор от Московския държавен университет. Главен редактор е на електронното списание „Географ“. Автор е на книги, учебници, ръководства, монографии, научни статии, както и на фотографските изложби „Географията като приключение, географията като пътешествие“ и „Географията – пътешествие и приключение“, представени в над 100 селища на България. Изнася поредица от лекции, свързани със своите пътешествия, както и с географското образование и обучение в десетки селища в страната. Той е инициатор и председател на организационния комитет на Българския географски фестивал.

Сподели

Снимка на деня

Село Теплен в подножието на планината Стъргач

ггф