Видове, получили имената си в чест на известни личности

Систематическите названия на растителните и животинските видове се дават на латински с две имена – двойна или бинарна номенклатура. Първото име е родовото, а второто име е видово. Когато видът има няколко подвида, зад видовото име се прибавя трето име, с което се означава подвидът.

Научните наименования обикновено се публикуват официално в рецензирани статии в списания или в монографии, заедно с описания на посочените таксони и начини за разграничаването им от други таксони. Следвайки правилата на латинската граматика, имената на видове или подвидове, получени от името на мъж, често завършват на -i или -ii, или на -orum, ако са назовани на няколко мъже или няколко мъже и жени, например семейство. По същия начин тези, наречени на жена, често завършват на -ae или -arum за две или повече жени.

Откриването и описването на нови растителни и животински видове се случва непрекъснато и някои от тях получават имена на известни личности. Обикновено държавници, учени или популярни имена от шоубизнеса.

Редица растителни и животински видове са получили имената си в чест на български държавници и учени, като царете Фердинанд и Борис III, ботаниците Иван Урумов и Даки Йорданов, зоолозите Иван Буреш Петър Берон, Боян Петров и др. За тях ще ви разкажем в отделна статия.

Сагуарото или карнегията е вид растение от рода Carnegiea, което е разпространено в северноамериканската пустиня Сонора. Родът получава това име в чест на американския индустриалец и филантроп Андрю Карнеги. Той остава известен в историята и с Карнегиевата анкета след Междусъюзническата война от 1913 г. В София има улица, която носи неговото име.
Автор: RoFra, cc-by-sa 3.0
Един от най-новите описани видове е Craspedotropis gretathunbergae. Това става през 2020 г., след като е открит през 2019 г. в Бруней. След проведено галсуване между членовете на експедицията е взето решение видът да бъде именуван в чест на активистката Грета Тунберг. Мотивът им е – това е „начин да се признае, че нейното поколение ще отговаря за отстраняването на проблеми, които не е създало“. През 2019 г. в нейна чест е именуван и видът Nelloptodes gretae.
Автор: Pierre Escouba, cc-by-sa 4.0
Видът Aleiodes shakirae е именуван на певицата Шакира през 2014 г. от американските ентомолози Едуардо Шимбори и Скот Ричард Шау.
Автор: Eduardo Mitio Shimbori, Scott Richard Shaw, cc-by-sa 4.0
Женски представител на Aphonopelma johnnycashi – вид тарантура, който е именуван в чест на американския певец Джони Кеш. Видът е открит през 2015 г. край затвора „Фолсъм“ в Калифорния. Този затвор добива известност от песента на Джони Кеш Folsom Prison Blues (1955), а пък и цветът на вида е черен, както и Кеш е известен „мъжът в черно“.
Автор: Chris A. Hamilton, Brent E. Hendrixson, Jason E. Bond, cc-by-sa 4.0
Мъжки представител на Aptostichus angelinajolieae – вид тарантула, описан през 2008 г. Видът е именуван в чест на Актрисата Анджелина Джоли като знак на признателност за работата ѝ във Върховния комисариат на ООН за бежанците от американския ентомолог проф. Джейсън Бонд.
Автор: Jason E. Bond, cc-by-sa 3.0
Видът Aptostichus barackobamai е описан през 2012 г. от проф. Бонд и е именуван в чест на 44-ия американски президент Барак Обама. Видът е ендемичен за Калифорния.
Автор: Jason E. Bond, cc-by-sa 3.0
Bagheera kiplingi е вид скачащ паяк, който е описан през 1896 г. и получава името си в чест на автора на „Книга за джунглата“ Ръдиард Киплинг. А името на рода му е производно на черната пантера Багира от същата книга.
Автор: Maximilian Paradiz, cc-by-sa 2.0
Бръмбърът Anophthalmus hitleri обитава само пет пещери в Словения. Научното му име идва от германския колекционер Оскар Шейбел, който през 1933 г. продава екземпляр от неописания до тогава вид. Описан е през 1937 г. и получава името на тогавашния германски фюрер Адолф Хитлер. След Втората световна война е направен опит за преименуването му, но Международната комисия по зоологическа номенклатура отказва, тъй като вече видът е регистриран. Проблемите, които стоят пред вида са колекционирането му от почитатели на Хитлер.
Автор: Michael Munich, cc-by-sa 3.0
Препариран мъжки представител на Caligula japonica, чийто род е именуван в чест на римския император Калигула.
Автор: Shawn Hanrahan, cc-by-sa 3.0
Petrochirus diogenes е вид краб обитаващ Карибско море. Карл Линей го именува в чест на древногръцкия философ Диоген Синопски.
Автор: Brian Gratwicke, cc-by-sa 2.0
Рузвелтовият благороден елен (Cervus canadensis roosevelti) получава името си в чест на 26-ия американски президент Теодор Рузвелт. Обитават горите по тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка.
Автор: pnwnature, cc-by-sa 3.0
Видът Cherax snowden обитава водите на Тихия океан около северозападната част на остров Нова Гвинея. През 2015 г. е описан и получава името си в чест на американския системен администратор и шпионин Едуард Сноудън, който разкри голямо количество секретна информация. Името на вида „почита приноса на Сноудън към свободата на словото“.
Автор: Christian Lukhaup, Jörn Panteleit, Anne Schrimpf, cc-by-sa 3.0
Патагонският зурлест скункс или Хумболтов скункс (Conepatus humboldtii) обитава Патагония. Описан е през 1837 г. от британския зоолог Джон Едуард Грей, който му дава името в чест на Александър фон Хумболт.
Автор: Payayita, cc-by-sa 2.0
Газелата на Томсън (Eudorcas thomsonii) получава името на шотландския геолог и изследовател на Африка Джоузеф Томсън. Това е най-разпространеният вид газела в Източна Африка и едно от най-бързите животни. Развива скорост до 80 – 90 km/h, но все пак трябва да се има предвид, че най-големият враг на газелата на Томсън са гепардите.
Автор: Yathin S Krishnappa, cc-by-sa 3.0
През 1858 г. е описана пясъчната или барханната котка в пустинята Сахара. Латинското ѝ име Felis margarita е дадено в чест на френския генерал Жан Огюст Маргьорит – участник във Френската интервенция в Мексико (1861 – 1867) и Френско-пруската война (1870 – 1871). През 1920 г. видът е регистриран и в пустинята Каракум. Среща се и в пустините на Арабския полуостров.
Снимка от фотокапан, автор Payman sazesh, cc-by-sa 3.0
Видът Gnathia marleyi от семейство Ракообразни е разпорстранен във водите на Карибско море. През 2012 г. е описан и получава името си в чест на краля на регето Боб Марли.
Автор: Ann Marie Coile, cc-by-sa 3.0
Ако сте се чудили от къде произлиза латинското име (Gentiana) на родът Тинтява, то е от Генций или Гентий – последният илирийски цар (III – II в. пр.н.е.), за когото се предполага, че е открил тонизиращите свойства на растението.
Петниста тинтява (Gentiana punctata). Автор: Simon Eugster, cc-by-sa 3.0
В езерото Виктория в Африка живее видът Haplochromis nyererei, който е описан през 1985 г. и получава името си в чест на Джулиъс Ниерере – първият президент на Танзания.
Автор: Kevin Bauman, cc-by-sa 1.0
През 2008 г. е описан вид паяк, който е открит в планинската част на Малайзия и на германския зоолог Петер Ягер толкова му заприличал на боядисаното лице на Дейвид Боуи в ранните му години, че решил да го именува в негова чест – Heteropoda davidbowie.
Автор: Seshadri.K.S, cc-by-sa 4.0
През 2012 г., след генетични изследвания, се установява, че някои представители на Nystalus striolatus са видово различни от него. Новият вид птици Nystalus obamai е дадено в чест на американския президент Барак Обама. Видът обитава Амазонската низина в Южна Америка.
Автор: Joao Quental, cc-by-sa 2.0

Това са само малка част от стотиците растения и животни, които са получили имената си от известни личности. Откриването на нови видове продължава и най-вероятно ще се появят още имена на учени, държавници или хора от популярната култура.

Автор: Спасимир Пилев

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Над Седемте рилски езера

ггф