Великолепните орхидеи в Сингапурската ботаническа градина

При посещението ми в Сингапур, едно от местата, които бяха в плана ми, беше Ботаническата градина. Всъщност ботаническите градини са желано място за посещение, защото е място за приятна разходка сред природата, представени са местните, а и чужди видове растения и има възможност да се научи нещо ново.

Сингапур, наричан Европа след 50 години, е чудесен пример за държава с кръстопътно географско положение. Международното летище „Чанги“ е едно от най-натоварените пътнически и карго летища в света. Годишно през него преминават над 60 млн. пътника. А през пристанището до преди десетина години се прехвърляха най-много товари в света. Сега е на второ място, изпреварвано само от Шанхайското. Над 19 млн. туристи годишно посещават Сингапур. Разбира се така беше преди пандемията от Covid-19. Но все още градът държава си остава световен търговски център, в който се намират офисите на многобройни световни компании и хора от цял свят са командировани да работят в тях.

Чистотата в Сингапур е на почит. Дъвките все още са забранени, за да не замърсяват тротоарите и обществените сгради, удоволствието да консумираш храни или напитки в обществения транспорт струва около 650 лв., а офис сградите и летищата се почистват от роботи. И тук дорианът – плод с доста силна миризма е забранен за консумация на обществени места. 

Идеята за национална градина в Сингапур се заражда още през 1822 г., когато британският пътешественик изследовател сър Стамфорд Рафълс (1781 – 1826), често наричан основателят на съвременен Сингапур, разработва първата „Ботаническа и експериментална градина“. Едва през 1859 г. е създадена градината, която е на сегашното си място. Оформена е в английски стил.

В първите години градината играе важна роля за насърчаване на развитието на селското стопанство в Сингапур и региона чрез събиране, отглеждане, експериментиране и разпространение на потенциално полезни растения. Един от най-ранните и най-важни успехи е засаждането, експериментирането и популяризирането на каучуковото дърво. Това се превърща основна култура, която донася голям просперитет в региона на Югоизточна Азия в началото на XX век. От 1928 г. градината започва размножаването на орхидеи и стартира своята програма за хибридизация на орхидеи, улеснена от новите ин витро технологии, въведени в нейните лаборатории.

Еволюционната градина
Вкаменени дървета в Еволюционната градина
Амонити в Еволюционната градина

При създаването си, през 1859 г., градината е с площ 82 ha. Тя заема значимо място в историята на Сингапур и региона. Чрез ботаническата и градинарската работа, извършена днес, тя ще продължи да играе важна роля като водещ тропически ботанически институт и приятно място за разходка, отмора и пикник за всички сингапурци и гости на града държава.

Някои дървета в Ботаническата градина са с историческо значение и са високо ценени.

На 4 юли 2015 г. Ботаническата градина в Сингапур е включена в Списъка на световнто културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя е първата и засега единствена тропическа ботаническа градина в списъка на ЮНЕСКО.

Посещението на Ботаническата градина е безплатно. Тя е чудесен градски парк, който е с работно време от 5:00 до 24:00 ч. Единствено се плаща вход за Националната градина на орхидеите, който е 15 сингапурски долара или около 20 лв. Тази сума си заслужава напълно, защото на площ около 3 ha са представени над 1000 вида орхидеи и още над 2000 хибрида.

Ботаническата градина е и прекрасен парк със зелени площи и разцъфнали бугенвилии.
Бугенвилиите цъфтят в няколко цвята.

Сред най-атрактивната част е VIP Orchid Garden. В нея се представя хибриди на орхидеи, които са в чест на знаменитости. През годините над 100 високопоставени лица, актьори, певци, спортисти и други знаменитости са посетили Ботаническата градина и са получили хибрид орхидея – принцеса Даяна, Маргарет Тачър, император Акихито, Андреа Бочели и др.

Хибрид орхидея посветен на принцеса Даяна
Табели указват всеки хибрид орхидея в чест на​​​​ знаменитостта, която е посетила Ботаническата градина. Тази е на оперния певец Андреа Бочели.
Сцената на Симфоничното езеро

В едно от трите езера, а именно Симфоничното езеро, е разположена сцена, на която често през почивните дни се правят безплатни концерти. Често свирят Сингапурският симфоничен оркестър и Сингапурският китайски оркестър.

Автор: Спасимир Пилев

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Димитър Списаревски в квартал “Дружба 1”

ггф