Великобритания насърчава разработване на технологии против заглушаване на GPS сигнала

Системата за глобално позициониране (GPS) е най-шикоро разпространената технология за определяне на местоположение, но тя все още не е защитена от възможни атаки, пише The Telegraph. Технологията е разработена през 1973 година, за да преодолее ограниченията на предшествениците си. GPS предоставя информация за местоположение и време при всякакви климатични условия, навсякъде по Земята, където има директен поглед към четири или повече GPS сателити. Сигналите обаче са много слаби и лесно могат да бъдат разсеяни с помощта на по-силен радио сигнал. Това прави атаките срещу системата сравнително лесни за осъществяване. 
 
Полагат се сериозни усилия за намаляване на рисковете от заглушаване на GPS сигнала. От една страна се подсилва самата система, а от друга се разработват нови технологии, които биха могли да я подкрепят. Военните, например, използват антени, които се насочват директно към сателитите, намалявайки чувствителността на приемниците към заглушаващи сигнали. Тези антени обаче са твърде скъпи за комерсиална употреба. 
 
Проф. Брад Паркинсън, смятан за бащата на GPS-а очертава програма, която защитава, подсилва и допълва системата, като включва и законови механизми за предотвратяване на опитите за разсейване на сигнала. Една от алтернативните технологии се нарича eLoran. Тя е модернизирано приложение на дълги радиовълни, каквито са използвани за първи път при военните операции по време на Втората световна война. eLoran дава възможност на кораби и самолети да определят позицията и скоростта си възоснова на радио сигнали с ниска честота, излъчвани от наземни предаватели. Тези сигнали са много по-устойчиви на заглушаване, тъй като са от 500 до 1000 пъти по-силни от тези на GPS. Великобритания проправя път на използването на eLoran за навигация и миналата година беше първата държава, която я приложи за компании за морски превози, опериращи както товарни, така и пътнически кораби. 
Отделен проект на Кралския колеж в Лондон Defence Science and Technology Laboratory е фокусиран върху разработването на свръхпрецизни акселерометри, използващи квантова технология. Първата им цел е разработката им да бъде приложена в подводници. 
 
Източник: Информационна агенция "Фокус" http://focus-news.net/

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Дъждовна Венеция, Италия

ггф