Великденският остров - загадката на Пасифика

Статуите моаи

Великденският остров - загадката на Пасифика

Великденският остров, наричан още Пасха или на местния полинезийски език Рапа Нуи, е най-югоизточната точка от т.нар. Полинезийски триъгълник в Тихия океан – Хавай, Нова Зеландия и Великденски остров. Владение е на южноамериканската държава Чили от 1888 г., а за пръв път е посетен от европейците на Великден, 5 април 1722 г. Името Пасха (Paasch-Eyland) е дадено от нидерландския мореплавател Якоб Рогевеен, който e ръководил експедицията. Самото местно насаление се нарича Рапа Нуи, със същото име е и езикът им.

В географско отношение това е един от най-изолираните населени острови. Най-близката суша с постоянни жители е британското владение Питкерн, разположено на 2075 km в западна посока. Площта на Пасха е около 164 km2, а най-високата точка – 507 m. На острова живеят около 6000 души, а главен град е Ханга Роа. Островът е с вулкански произход, като геологията му е сходна с тази на Галапагоските острови. Изолираността е причина за своеообразната природа, характерна с висока степен на ендемичност. Привнасянето на чуждоземни животински видове е причина за сериозни екологични проблеми в миналото. 

Разположението на статуите по крайбрежните части на острова. Карта: Уикипедия

В света островът е известен със своите 887 изправени скални колоса – статуите човешки глави, наречени моаи. Те са признати от ЮНЕСКО за световно културно наследство. Част от тях вече не са на острова, а попълват пристижни музейни сбирки. Радиовъглеродният анализ показва, че статуите са направени между XI и XVI век. Всъщност статуите имат и торс освен глави, но в повечето случаи торсовата част е затрупана от почвата в резултат на естествени процеси и само главата е останала видима. Не всички статуи, намерени на острова са изправени. Едва около 1/4 са били транспортирани и изправени по крайбрежието. Близо половината от фигурите са намерени в района на кариерата Рано Рараку, а останалите са били „разпиляни“ по различни части на острова. Има множество хипотези за предназначението на статуите и причината, подтикнала хората да ги направят. Привържениците на идеите за палеокосмически контакт са дори склонни да ги считат за дело на извънземни цивилизации. 

Първото известно в света изображение на острова, направено от британския маринист Уилям Ходжис през 1775 г.

Група от моаи. Снимка: Уикипедия

Редиците от моаи са част от островния пейзаж. Снимка: Уикипедия

Великденско-островен пейзаж - море, плаж, палми и моаи. Снимка: Уикипедия

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Поглед към най-високият връх на Тасос - Ипасрио

ггф