В столицата на Норвегия изграждат магистрала за пчели

Проектът се ръководи от екологичната организация Bybi, която се грижи за градските пчелни популации и осигурява финансиране от местни компании. Някои от фирмите са предоставили специални домове за нови пчелни рояци, които ще бъдат инсталирани на покриви и тераси покрай „произвеждащи“ полени растения. Случващото се в рамките на проекта може да се проследи на специална страница, уви, само на норвежки.
 
 
 
 
Инициативата наподобява „магистралата за пеперуди“, обявена от Белия дом по-рано тази година. Мащабният американски проект ще създаде и поддържа 2500-километров коридор от растителност между Мексико и Минесота, за да възстанови намаляващата популация на пеперудата монарх. Както пчелите, така и пеперудите изпълняват изключително важна роля при опрашването на растенията – между 30 и 40% от производството на храна изисква опрашване. И пчелите, и пеперудите обаче са застрашени. 
 
 
 
 
Медоносните печели започнаха да измират масово през 2006 г. Тенденцията продължава, като само в САЩ през 2012 г. са изчезнали 31% от отглежданите с комерсиални цели насекоми. Изследователите винят пестициди и болести, но все още няма категорично обяснение за измирането на пчелите.
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Плажът и залива Магенс на о-в Сейнт Томас са сред най-красивите в света, според класация на NG, Американски Виржински острови

ггф