В САЩ инсталират електроцентрали във водопроводите

Местната стартираща компания Lucid Energy е разработила турбина, която се инсталира във водоснабдителната мрежа и генерира енергия от течащата в нея вода. Една умна идея за “чисто” електричество. 
 
 
Директорът на Lucid Energy Грег Семлър е убедил институциите в Портланд да му разрешат да монтира системата си в една от главните водни артерии на града. В момента в тръбата се въртят наредени една зад друга турбини с диаметър 107 см. Те са свързани с намиращ се извън тръбата генератор, който разпределя произведения ток в мрежата. Скоростта на водата не намалява съществено при преминаването й през съоръженията. 
 
 
Турбините, които могат да се пригодят към тръби с различен диаметър, се монтират на места, където не се изпомпва вода. Използват се участъците с естествен наклон. Капацитетът на турбините не е достатъчен за осигуряване на енергия за целия град, но отделни сгради, училища или библиотеки биха могли да се захранват. 
 
 
В калифорнийския град Ривърсайд, където водата е рядък ресурс, Lucid Energy работи по друг проект от 2012 г. Той предвижда инсталирането на малки турбини, които да произвеждат електричеството за нощното осветление на улиците. 
 
 
Инсталираните в Портланд турбини ще произвеждат около 1100 мегаватчаса годишно, което е достатъчно електричество за приблизително 150 домакинства. Местният доставчик на електричество се надява, че в рамките на следващите 20 години системата ще произведе електричество на стойност 2 милиона долара. Турбините на Lucid Energy имат и допълнителни предимства. Монтирани в тях сензори наблюдават качеството на водата и налягането във водопреносната мрежа. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 
 
 
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Панорамата от кулата на Джото, Флоренция

ггф