В помощ на учениците: Регионални аспекти на проблема с войната и мира

В наши дни в света съществуват над 60 военни конфликта, които годишно взимат между 140 000 и 250 000 жертви. Те оставят милиони хора ранени за цял живот. Причините за тези кръвопролитни междуособици са най-различни – военни действия между съседни страни (Индия и Пакистан, Саудитска Арабия и Йемен, Русия и Украйна, и др.); граждански войни по политически причини (Сирия, Афганистан, Ирак, Сомалия и др.); религиозни вражди (Нигерия, Нигер, Камерун, Египет и др.); етнически противопоставяния (Мианмар, Турция, Израел и др.); конфликти, свързани с наркотици (Мексико, Колумбия, Венесуела и др.) и др. В много случаи причините за един конфликт са няколко – етнически, религиозни, политически, икономически и т.н. В редица страни (Ел Салвадор, Хондурас, Никарагуа и др.) съществуват конфликти между организирани престъпни групи, които остават извън официалната статистика на военните конфликти.

Карта на конфликтите по света
Разрушен жилищен блок в Лисичанск, Украйна по време на войната в Донбас, 2014 г.
Мексикански военни на пост за осъществяване на контрол над наркотрафикантите.

Благодарение на развитието на средствата за комуникация в наши дни хората от цял свят могат да следят развитието на даден конфликт и да научават за броя жертви. Това обстоятелство остава впечатление, че целият свят е обхват от конфликти. Историческите факти, обаче говорят, че през цялата история на човечеството не е имало по-мирен период и с най-малко жертви в резултат на военни конфликти. Изключително важна роля играят медиите и социалните мрежи, които в наши дни позволята на цялото човечество бързо и лесно да научи за кръвопролитията в отделните части на земното кълбо.

В света могат да се отличат проблематични региони и региони на траен мир. Установена е ясна закономерност, че в обществата с добро образование сред населението, утвърдена демокрация и действаща пазарна икономика, броят на конфликтите е значително по-малък от местата, където властват диктатори, религиозен фанатизъм и безпросветност.

Индекс на демокрацията, 2019 г.
Десетте държави в света с най-нисък дял на грамотно население, 2015 г. (%)
Държава Обща грамотност Грамотност (мъже)

Грамотност (жени)

1 Нигер 19,1 27,3 11
2 Южен Судан 26,8 34,8 19,2
3 Гвинея 30,4 38,1 22,8
4 Буркина Фасо 36 43 29,3
5 Централноафриканска република 36,8 50,7 24,4
6 Афганистан 38,2 52 24,2
7 Бенин 38,4 49,9 27,3
8 Мали 38,7 48,2 29,2
9 Чад 40,2 48,5 31,9
10 Кот д'Ивоар 43,1 53,1 32,5

Пример за благоденстващ полюс на мира е Европейският съюз. Страните членки на Съюза са превъзмогнали историческите си противопоставяния и взаимни претенции едни към други, за да постигнат траен мир и благоденствие в Европа. Същевременно ЕС е основен двигател за развитие на мирния процес по света и урегулиране на съществуващите военни конфликти.

Паметникът „Почит към бащите основатели на Европа“ в Ши Сазел (Франция) – Алчиде де Гаспери, Робер Шуман, Жан Моне и Конрад Аденауер. Автор: Зураб Церетели
Получаване на хуманитарна помощ от Европейския съюз

Автор: Димитър Желев

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Музиканти от Доленския район в Словения

ггф