В памет на френския учител по история и география Самюел Пати

На 16 октомври т.г. в парижкото предградие Конфлан – Сент-Онорин бе убит учителят по история и география Самюел Пати. Факт, който взриви френската и световната културна общественост. Този крайно брутален и нечовешки акт е в резултат на решението на учителя да проведе урок, свързан със свободата на словото и нейните начини на проява. Всеки учител сам може и трябва да прецени как да поднесе информацията по съответната тема, което също е израз на свобода и отговорно отношение.

Реакцията на обществото е незабавна и справедлива – за кратко време се проведоха стотици митинги в подкрепа на свободата на изразяване и против проявите на крайния фундаментализъм. Млад човек от чеченски произход решава да накаже човека и учителя, затова, че е гледал работата си, както и че не мисли като него.

Само ден след проведения учебен час Самюел Пати заплаща с живота си.

В изявление пред обществеността френският президент  Еманюел Макрон заяви: „Един от нашите съграждани беше убит днес, защото учеше гимназистите на свободата на изразяване, на свободата да вярват и да не вярват“.

Митинг в памет на Самюел Пати в Париж

Вярваме, че всеки свободомислещ българин е бил шокиран от този нечовешки акт!

Поклон пред светлата памет на френския колега преподавател, историк и географ – Самюел Пати!

Екипите на сайта Географ.БГ и електронното списание „Географ“

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Гледка от Бекови скали към язовир Въча

ггф