В Китай планират изграждането на най-високите и най-розовите кули в света

Кулите ще бъдат построени в десетия по големина град в Китай Ухан, който се намира в централната част на държавата. Градът е разделен от река Яндзъ и е характерен с многото си езера. По-високата “мъжка” кула, наречена “Фън”, ще се издига на 1000 m в небето, като по стените й ще са инсталирани фотоволтаични панели и вятърни турбини. Кулата сестра “Хуан” ще има стени, покрити с растителност и ще е оборудвана с пещи за биомаса, който ще отопляват структурата, изгаряйки растително гориво. В основата си високите сгради ще събират дъждовна вода. 
 
Проектната визия на кулите "Феникс".
 
Тези “зелени” технлогични концепции са толкова иновативни, че дори будят недоумение и скептицизъм. Някои специалисти ги определят като свръхамбициозни или крайно озадачаващи. Според британския архитект Лаури Четууд, който е партньор по проекта, авангардният дизайн не е случайност. Пред списание Dezeen той обяснява, че “ако в Китай предложиш леко откачена идея това означава, че не е достатъчно откачена”. Това намира израз и в ярко розовия цвят на кулите, който ще отразява живописните залези, типични за региона. Името “Феникс” идва от китайска легенда, в която Фенгхуанг се представя както от женски, така и от мъжки персонажи. 
 
Голяма част от проекта е всъщност по-скоро символична, отколкото практична. Кулата “Фенг” ще бъде обитаема само до половината си височина, което означава около сто етажа. Останалата част от конструкцията е посветена на механични или екологични функции. Авторите на проекта посочват, че основната им цел е да създадат забележителна туристическа атракция, която напомня Айфеловата кула. 
 
Не липсват мнения, според които съдбата на кулите може да последва тази на други амбициозни китайки проекти, останали недовършени и изоставени. Изграждането се планира да започне по-късно тази година, като със сигурност най-интересните предизвикателства пред него тепърва предстоят. 
 
Неотдавна в Саудитска Арабия започна изграждането на следващата най-висока сграда в света. 
 
 
Източник: www.focus-news.net
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Брегът на Атлантическия океан край Порто, Португалия