В Исландия буквално "ври и кипи"

В Исландия буквално "ври и кипи"

През последните няколко дни Исландия и вулканичните процеси на острова отново се появиха в медийното пространство. Причината за това е, че в западната част на островната държава се заражда ново силно вулканично изригване. Нищо ново за този район на света, но този път любопитното е, че раздвижването на магмата буквално се случва под населено място…и то на разстояние от под един километър. Ето как малкото рибарско градче Гриндавик стана обект номер едно за медиите и то в рамките на едва няколко дни. 

Залез над Гриндавик

Гриндавик е град, разположен в западната част на Исландия. Намира се полуостров Рейкянес и отстои на около 50 km южно от столицата Рейкявик. Гриндавик има население от около 3300 души, от които по-голямата част се занимават с рибарство и свързаните с него търговски дейности. Голямата атракция на селището обаче е близко разположеното геотермично образувание кръстено „Синята лагуна“. Уникалният естествен комплекс от термични басейни с площ от над 8000 m² е причината там да бъде изграден голям СПА център, който привлича стотици хиляди туристи годишно. 

Полуостров Рейкянес
„Синята лагуна“

Новината, че в района на градчето е отчетена сеизмична активност не е шокираща. Всички са запознати с местоположението на остров Исландия върху срединноокеанския хребет на Атлантическия океан, където съответно има зона на спрединг. Островът е известен именно с вулканичната си активност и уникалните гейзери. Тук има около 130 вулкана, като за близо 30 от тях се знае, че със сигурност са изригвали в рамките на холоцена. 

Гриндавик е разположен точно върху границата между двете съседни тектонски плочи -  Северноамериканската и Евразийската. Именно заради това събитията там винаги са били динамични.

Разположението на срединоокеанския хребет и остров Исландия
Активния вулканизъм на острова

През последната седмица в района на градчето са били отчетени хиляди земетресения, като най-силният трус е бил с магнитуд от 5,2 по скалата на Рихтер. Това се дължи на голямо количество магма, която се е образувала в рамките на срединноокеанския хребет и е на път да излезе на повърхността. Според последни данни магмата е образувала широк тунел, който е достигнал до 800 m под града и продължава да се покачва. Това е и причината цялото население на Гриндавик и района да бъде евакуирано. Според специалистите е въпрос на до едва няколко дни тази магма да пробие път през земната кора и да се излее на повърхността след мощно изригване. 

Разположението на магмата под града
Регистрираните земетресения в района през последните две седмици
Последици от по-силните трусове

В Исландия буквално „ври и кипи“, а историята помни няколко емблематични вулканични изригвания на острова. През 2010 г. изригването на вулкана Ейяфятлайокутъл изхвърли вулканична пепел на височина от почти 10 km в атмосферата, което доведе до затварянето на целия въздушен трафик над Европа. През X в. пък на острова се осъществява най-голямото изливане на лава в историята, което е вследствие на изригването на вулкана Елджа. Последният държи и друг рекорд – там е разположен най-дългият вулканичен каньон в света. Дължината му е над 40 km, а дълбочината му достига до 150 m. Любопитно е, че самото име на вулкана се превежда като „огнена клисура“. Каньонът е част и от системата на вулкана Калта, който е един от най-мощните в Европа.

Вулканът Ейяфятлайокутъл

Ще се появи ли нов вулкан в Исландия съвсем скоро? Предстои да разберем...

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица

ггф