Успешно завърши 28-та Национална антарктическа експедиция

На 15 и 16 март 2020 г. се завръщат последните участници от 28-та Национална антарктическа експедиция. На 15 март –биологът доц. д-р Любомир Кендеров, и геологът д-р Стефан Велев, а на 16 март – командирът на базата ни „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, през втория етап на експедицията Йордан Тодоров, лекарката д-р Албена Атанасова, биолозите доц. д-р Ралица Зидарова и доц. д-р Тихомир Стефанов, геохимичката д-р Ралица Събева и логистиците Николай Николов, Александър Богдев, Димитър Стойчев и Юлиан Телийски.


В експедицията взеха участие 43 души, включително двама учени от Колумбия и по един от Чили, Русия, Испания, Монголия и Беларус.


Основният акцент на дейностите по време експедицията бе реализирането от логистичния екип (16 души, от които петима инженери) на първия етап от построяването на нов лабораторен блог, чийто проект бе одобрен от специлизирано жури по строги критерии на Европейския съюз. Паралелно 11 хабилитирани български учени извършиха, самостоятелно или в екип с чуждестранните си колеги, изследвания по проекти, класирани също по критерии на Европейския съюз, в областите на биологията, геологията, геохимията, геофизиката, медицината и геодезията.
 

Десет жени бяха сред участниците, две от които - лекарките, които се грижеха за здравето на всички. За първи път на базата бе осъществена постоянна сателитна интернет-връзка, което позволи на четирима журналисти и двама кинооператори подробно да отразят живота на базата и предизвикателствата пред експедицията.


Културна програма също бе част от експедицията - световно-известният изпълнител на кавал Теодосий Спасов, заедно със съекипника си китаристът Кристиян Цвятков , предизвикаха истинска сензация с импровизираните си концерти в базите на островите Ливингстън и Кинг Джордж и превозващите ги кораби, с които неочаквано разнообразиха строгото ежедневие в Антарктика. Очаква  се двамата скоро време да запишат в студио, цикъл композиции, вдъхновени от приказната красота на ледения континент.

За съжаление, мерките въведени поради извънредното положение, ще попречат на посрещане, каквото завръщащите се заслужават и ще бъдем принудени да го отложим за първа възможност, когато ограниченията бъдат отменени.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Водопадите "Дявослките води" в Рила

ггф