Уитиър, Аляска – най-компактният град в света

По света има какви ли не форми на населени места, но случаят на малкото градче Уитиър в щата Аляска е уникален. Става въпрос за селище, което е съставено почти изцяло от една единствена жилищна сграда. Разбира се, и на други места на планетата има населени места с по едва няколко сгради, но в повечето случаи това са слабо развити селища. Уитиър обаче представлява напълно ефективно функциониращ град с изградена транспортна, образователна и медицинска инфраструктура, който няма как да бъде сравняван с някое изоставено планинско селце. 

Град Уитиър, както вече стана ясно, се намира в най-северния щат на САЩ, на около 90 километра от Анкъридж – най-големият град в Аляска. Самото селище има население от около 255 души, от които над ¾ са съсредоточени в една единствена жилищна сграда. Това е 14-етажен блок, който се нарича Кулите Бегич. Той представлява масивна сграда, която е изградена от две свързани „кули“, откъдето идва и името. 

Строителството на Кулите Бегич, източник: Palatka

Всъщност постройката някога е представлявала военна казарма, тъй като градът след Втората световна война е служил за военно пристанище с логистична роля. Впоследствие местните хора от околията се събират и започват да обитават Кулите. Така и до днес, когато в сградата живеят над 200 души. 

Източник: NPR

Освен жилищната част в нея се помещават и пощата на градчето, локалният магазин, клиниката, общата пералня, църквата, а също така има хотелска част за гости, закрита детска площадка и други. Интересен факт е, че от сградата е прокаран и тунел, който я свързва с училището, като по този начин се търси комфортното преминаване на учениците през мразовитите зимни дни. Точно поради неблагоприятните климатични условия на тези географски ширини живеенето на толкова много хора в една сграда изглежда практично и ефективно. 

Вътрешната детска площадка, източник: Sometimes Interesting
Градският магазин, източник: Le Temps

Малкото градче се намира на брега на дълбоко врязан фиорд и това е причината да функционира като важно пристанище. Освен големия си порт, тук се намира и малко летище. Друг начин да се стигне до населеното място е да се използва тунел, който е дълъг около 4 км. Той е известен с това, че по него могат да се движат както коли, така и влакове. Още по-необичайното е, че автомобилите се движат върху самата железопътна линия и когато в тунела навлезе влак, движението на другите превзони средства се преустановява. Това определя съоръжението да оглави класацията за най-дългия тунел в цяла Северна Америка, който изпълнява подобна необичайна двойна функция. 

Интересното за тунела е, че той разполага с работно време и поради неблагоприятните климатични условия често се случва пътуващите от Анкъридж да закъснеят и да не успеят да се приберат навреме у дома. В такива случаи те спят в колите си до отварянето на тунела сутринта. 

източник: Whittier Alaska Chamber of Comerce

Градчето разполага с още няколко постройки, складове, музей и още един хотел за посетители. Макар и не толкова популярна туристическа дестинация, във фиорда навлизат круизни кораби, като така туристите могат да се насладят на красивото отдалечено място. Интересно за градчето е и факта, че в околностите му се срещат елени, а в залива на фиорда се наблюдават тюлени, видри и други морски животни. Във фиорда се среща и кралска сьомга.

Източник: Palatka

Местните се занимават предимно с риболов, туризъм, админстративни дейности, а други са заети в железопътната компания или пристанищните дейности. 

Хората тук често споделят, че се чувстват сякаш живеят в отделни спални на една много голяма къща, но това от друга страна им харесва. Според тях това в комбинация с изолацията на града ги сплотява и ги кара да се чувстват като семейство. А вие представяте ли си живота в това градче? Бихте ли се справили с неговите особености и трудности?

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Поглед към Айфеловата кула в ....Токио

ггф