Учени са създали най-обширната 3D карта на Вселената

Триизмерна карта на Вселената, обхващаща почти два милиарда светлинни години, ще се опита да подреди част от пъзела. 
 
 
През 1929 г. американският астроном Едуин Хъбъл е открил, че Вселената се разширява, наблюдавайки т.нар. „червено отместване“ на отдалечени звезди. Дължината на светлинната вълна на звездните обекти се променя според отдалечеността им, е установил ученият. Откритието му е обрисувало картина на постоянно разширяваща се Вселена. През 90-те години на миналия век теорията на Хъбъл е допълнена от по-точни измервания на червеното отместване, които предполагат, че Вселената се разширява все по-бързо и по-бързо. 
 
 
Това не е всичко. Нови наблюдения дават основание да се смята, че Вселената не е така еднородна, както се е смятало преди и че се разширява по-бавно , отколкото са показвали предишни изчисления. Тези отклонения се наричат собствени ускорения и хората едва сега започват да ги изследват. С такава цел астрофизици от Университета Ватерло са създали най-обширната триизмерна карта на Вселената, правена досега. „Разпределението на галактиките не е еднородно и не следва определен модел“, казва Майкъл Хъдсън, преподавател в департамента по физика и астрономия. „Има върхове и падини подобно на планински масив“. 
 
 
Проследяването на неравномерното разпределение на небесните тела ще бъде ключ към изследването не само на собственото ускорение, но и на местоположението и количеството на тъмна материя във Вселената. Смята се, че тъмната материя съставлява 26,8% от Вселената, но въпреки това не сме в състояние да я видим. Цялостният триизмерен модел ще даде възможност на учените да предскажат къде се намира тъмната материя. 
 
 
Ако пък не сте астрофизици, може просто да видите как би изглеждала Вселената, срязана на две като пъпеш. Разглегдайте я тук.

Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Пагодата "Чурейто" в Япония

ггф