Учени намериха ново свидетелство за раждането на земното ядро

Когато процесът на охлаждане е стартирал, ядрото е започнало да генерира по-силно магнитно поле, като продължава да го генерира и днес. Проучването е публикувано в журнала Nature. 
 
 
Активното ядро на Земята се различава от това на съседа ни Марс, чието първоначално силно магнитно поле е изчезнало преди около 4 млрд. години. Магнитното поле на нашата планета насочва стрелката на компаса в посока север-юг, но също така защитава Земята от слънчевите бури. На полюсите тези бури създават северни сияния, но тяхното въздействие би могло да е разрушително, тъй като те са в състояние да отнемат озона в горната част на атмосферата, който е важен щит срещу вредното ултравиолетово лъчение на Слънцето. 
 
 
Предполага се, че животът на Земята е оцелял, тъй като магнитното поле е позволило на атмосферата да се запази в продължение на стотици милиони години. Турбулентното движение на желязо в течното външно ядро се генерира отчасти от излишната топлина в центъра на Земята, която се пренася нагоре и навън чрез конвекция, и отчасти от бавното втвърдяване на вътрешното ядро в самото сърце на планетата. 
 
 
При охлаждането на желязото в центъра на Земята и формирането на вътрешното ядро, то излъчва светлина и леки примеси в течността на външното ядро. Те се издигат и увеличават конвекцията във външното ядро, усилвайки магнитното поле. Учените проучват скали в дълбоките геоложки пластове, за да открият данни за усилването на магнитното поле, които са свидетелство за началото на втвърдяването на ядрото. Ръководителят на новото изследване д-р Анди Бигин от Ливърпулския университет казва: Точният момент на първата поява на твърдо желязо или зараждане на вътрешното ядро е спорен, но изключително важен за определянето на характеристиките и историята на земната вътрешност.” Въпросът кога разтопеното желязо в сърцето на планетата е започнало да се охлажда и да образува вътрешното ядро е предмет на оживени научни дискусии. 
 
 
Теоретичният модел, който най-точно отговаря на данните ни показва, че ядрото губи топлина по-бавно от когато и да било през последните 4,5 млрд. години и че този поток от енергия би трябвало да поддържа магнитното поле на Земята още един милиард години или повече”, обяснява д-р Бигин. 
 
 
Източник: ИА Фокус
 

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Над магистрала "Струма" в района на Бобошевската котловина

ггф