Учени доказаха, че Луната е сплесната

Учени доказаха, че Луната е сплесната

 „Като лимон с изпъкналост на екватора“, казва Ян Гарик-Бетел, планетарен физик в Калифорнийския университет в Санта Круз и автор на изследването. „Може да си представите и воден балон, който се е сплескал, тъй като сме го усукали“, допълва ученият.
 
Усилията да се определи точната форма на спътника ни от дълго време са осуетявани от наличието на кратери на повърхността му, които са формирани след втърдяването й. Има и несъответствия между измерванията и данните, които имаме за миналото на Луната. Тя, например, почти не се върти, а има екваториална издутина, която е признак за въртене. Не е ясно и защо голяма топка от охладена течност би имала форма, различна от сфера. 
 
 
 
 
За да се справят с проблема с кратерите, учените са използвали изключително точна топографска карта на Луната, направена с лазерен алтиметър, а след това са извършили изчисления, за да разберат как е изглеждала повърхността преди формирането на кратерите. Получените данни са помогнали да се намери обяснение за лунната форма. Сплескаността вероятно е резултат от гравитационен процес, наречен приливно затопляне, който е разтегнал кората на небесното тяло, когато се е формирала. Екваториалната издутина може да датира от по-късен период, когато Луната все още се е въртяла, но вече със забавящо се темпо и се е отдалечавала от Земята. 
 
 
Кратерите по лунната повърхност. Снимка: Уикипедия
 
 
Източник: http://focus-news.net
 

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Старият град на маите Ушмал на п-в Юкатан - Пирамидата на магьосника

ггф