Участие на Географ БГ на XIV Софийски фестивал на науката

За поредна година Географ БГ е партньор на най-голямото събитие, популяризиращо науката в България - Софийския фестивал на науката. От 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк ще се проведе поредното издание на научния фестивал с десетки събития и демонстрационни щандове. 

И в четирите дни на фестивала от 10:00 до 18:00 ч. в Зона "Откривател" може да откриете демонстрационния щанд на Географ БГ. Научни демонстрации, забавни игри и нашите географски сувенири ще бъдат достъпни за всички посетители. 

Щандът на Географ БГ

Съоснователите на Географ БГ доц. д-р Евгения Сарафова и доц. д-р Димитър Желев ще се включат във фестивалната програма и с поредица от презентации:

  • На 9 май "Островната биогеография или случаят на Додо", научнопопулярна презентация, ще бъде представена от доц. д-р Димитър Желев. Тя е подходяща за ученици от 5. до 7. клас и ще се проведе в Зала КОСМОС от 12:30 ч. Събитието е част от училищната програма.
  • На 11 май доц. д-р Евгения Сарафова ще има научнопопулярна презентация за обща публика на тема "Стари карти, нови знания"  – Зала ЛАБОРАТОРИЯ – от 19:00 ч.

Историята на картографията е една интердисциплинарна област, която се използва от разнообразни научни и приложни сфери като източник на данни и ценна информация за миналото. Има случаи, в които благодарение на информация от стари карти, учени и изследователи са стигали до невероятни открития. Презентацията на доц. д-р Евгения Сарафова ще хвърли поглед върху тези открития и ще разкрие защо високите технологии, с които се създават картографски продукти днес, могат да бъдат комбинирани с карти на няколко века.

  • На 12 май двамата съоснователи на Географ БГ ще се включат в научната дискусия "Климатичните промени и Университетът" в Зала ЕНЕРГИЯ от 15:00 ч.

Промените в климата неусетно или шоково обхващат всички аспекти на живота ни, икономиката и политиката на много и различни нива. Панел от изтъкнати учени от Геолого-географския факултет на Софийския университет ще дискутират защо е важно да учените да говорят открито за климатичните промени в България и света. Ще научим повече подробности и за съвсем новата специалност Climate change and management, както и за научни проекти, по които учените от факултета работят.

  • На същата дата с темата "Потопените континенти" (научнопопулярна презентация за обща публика) ще презентира самостоятелно и доц. д-р Димитър Желев (Зала ЕНЕРГИЯ – от 19:30 ч.)

Има ли истина в мита за Атлантида? Кои са потопените континенти? Има ли осми континент? Как ледената епоха създаде острови, които изчезнаха след голямото топене?

Четиринадесетото издание на Софийския фестивал на науката ще се проведе от 9 до 12 май 2024 г. в София Тех Парк.
Ние ви предлагаме достъпни и забавни събития, които разкриват как чудесата на науката и най-новите проучвания от целия свят обогатяват живота ни, обясняват познатите явления от ежедневието ни и носят надежди за бъдещето на човечеството.

Софийският фестивал на науката е празненство на науката и технологиите, с представяния на водещи български и световни учени, дискусии, демонстрации, интерактивни работилници за ученици и възрастни, интердисциплинарно представяне на взаимодействието между наука и изкуство.

Фестивалът се организира от Фондация „Красива наука“ и е създаден през 2011 г. от Британски съвет и Форум Демокрит. Заедно с Министерство на образованието и науката, основен партньор на фестивала, както и многобройните институционални и корпоративни партньори, подготвяме вълнуваща и разнообразна програма от непоказвани до момента събития, посветени на някои от най-големите въпроси пред човечеството за промените в климата, здравето, космическите изследвания и търсенето на отговорите за произхода ни, както и годишнини от забележителни събития и личности.

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Светите братя Кирил и Методий

ггф