Трайна суша в Европа, включително и у нас

Трайна суша в Европа, включително и у нас

През последните няколко седмици в Европа се е настанила необичайно трайна суша и именно тази липса на валежи доведе до рекордно ниски нива на големите водни обекти в континента. Някои от най-големите реки, сред които Рейн, Майн, Дунав, По, Лоара и други, на места драстично са загубили водния си обем или са пресъхнали. Освен това температурата им е осезаемо по-висока, което застрашава редица биоорганизми. 

Сушата в Европа, източник: Copernicus EU

По Майн и Рейн корабоплаването среща множество препятствия поради ниската дълбочина, а завишените температури на водата оказват негативно влияние върху разположената край Лоара атомна централа „Белвил“. Страните в Централна Европа изпитват сериозен недостиг на вода, като за целта се предвижда сформирането на кризисни екипи, както вече бе сторено във Франция. Именно западноевропейската държава е една от най-засегнатите страни, като статистиката показва, че тя е преживяла най-сухия си юли в историята. 

Така изглежда Лоара през последните седмици, източник: thelocal.fr

Продължителната липса на валежи в комбинация с високите температури ще окажат и сериозно влияние върху развитието на земеделските култури и ще доведат до срив в добивите. 

Температурните аномалии в Европа през юли, източник: Copernicus EU

В България също се усеща европейската суша, като десетки реки тук са пресъхнали. Това особено си личи по бреговете на най-голямата река у нас – Дунав. На много места бе отчетено драстично понижаване на речното ѝ ниво, а на други почти липсва вода. От районите на Видин, Белене, Свищов и Силистра се появиха снимки, на които ясно се вижда описаното по горе състояние на реката. 

Дунав край Белене, автор: Ели Стойкова
автор: Ели Стойкова

Учените споделят, че това е шестият най-топъл месец юли в Европа според статистиката. Те също така апелират за ефективно използване на водните ресурси. Френският министър на зеления преход Кристоф Бешу сподели, че „адаптирането към тази реалност вече не е опция, а задължение“. Предвиждат се все повече такива епизоди, в които ще се редуват неблагоприятни климатични явления като големи засушавания и разрушителни бури, а техният интензитет и честота тепърва ще се увеличават. 

Как изглежда сушата от Космоса

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Долината на река Младежка в Странджа планина

ггф