Топлият басейн в Индийския и Тихия океан продължава да се разраства

Поради климатичните промени, температурата на Световния океан се увеличава средно с около 0,06 °C на десетилетие през последния век. Но това затопляне не е еднакво навсякъде. В Индийския и в западната част на Тихия океан се простира голям топъл басейн, който през последните десетилетия е удвоил размера си. Площта му към 2018 г. достигна около 40 млн. km2. Този разширяващ се топъл басейн не само влияе върху живота в океана, но и върху климата в различни части на света.

Източник: NOAA

Температурата на повърхностната вода в топлия басейн са постоянно над 28 °C в периода ноември – април. През целия проучен период от 1900 – 2018 г. топлия басейн се разширява средно с над 2 пъти размера на България (230 000 km2) годишно. През последните десетилетия, от 1981 – 2018 г., темпът на затопляне се ускори, а увеличението на площта му нараства с около 4 пъти размерите на България (400 000 km2) всяка година.

Затоплянето е неравномерно в целия регион, по-голямо е в западната част на Тихия океан. Тази неравномерност създава температурен контраст, който усилва ветровете и влажността над региона и привлича топъл влажен въздух от Индийския океан.

Тези промени в Тихия и Индийския океан не влияят само на времето в тропиците. Наблюдава се взаимодействие с глобалната атмосферна циркулация; може да повлияе на всичко – от мусоните и Ел Ниньо до тропическите циклони и други екстремни събития, като горещи вълни и снежни бури в Северна Америка.

Разширяването на топлия басейн е свързано с променени валежи през зимата и пролетта в различни региони на планетата. В източното и западното крайбрежие на САЩ, Еквадор, централната част на Тихия океан, басейна на Яндзъ в Китай, Северна Индия и Източна Африка се наблюдават засушавания, докато басейнът на Амазонка, Северна Австралия, Югоизточна Азия и Югозападна Африка  количеството на валежите се увеличава. Топлият басейн може да повлияе на валежите, като окаже влияние на допълнителни аспекти на общата атмосферна циркулация.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Река Дунав с пристанището в Никопол

ггф