Топ 10 на най-дългите имена на географски обекти в света

Представяме ви топ 10 на географските обекти с най-дългите имена в света, състоящи се само от една дума.

10. Bovenendvankeelafsnysleegte е името на ферма в провинция Северен Кейп в Република Южна Африка. Изписва се на езика африканс.

9. Venkatanarasimharajuvaripeta (వెంకట నరశింహ రాజు వారి పేట) е железопътна гара на границата между щатите Андхра Прадеш и Тамил Наду в Индия. Изписва се на езика телугу, говорен от над 82 млн. д. в двата индийски щата.

8. Andorijidoridaraemihansumbau (안돌이지돌이다래미한숨바우) е улица в провинция Кануън-до в Южна КореяИзписва се на корейски език.

7. Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik е езеро в провинция Манитоба в Канада. В буквален превод от езика крии (част от алгонкинските езици), името му означава „където дивата пъстърва се лови при риболов с куки“. Това е обекта с най-дълго име в Канада.

6. Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä е селище в провинция Лапландия, Финландия. Изписва се на фински език и е най-дългото име на географски обект във Финландия и на трето място в Европа.

5. Azpilicuetagaraicosaroyarenberecolarrea е местност в областта Навара в Испански. Идва от баски език.

4. Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein е името на ферма в Северозападната провинция в Република Южна Африка. Това е най-дългото име на обект в Африка.

3. Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg е езеро в щата Масачузетс, САЩ. Името идва от езика на индианските народи нипмук. Това е най-дългото име на обект в САЩ и Северна Америка.

2. Llanfair­pwllgwyngyll­gogery­chwyrn­drobwll­llan­tysilio­gogo­goch е уелското име на най-голямото село на остров Ангълси в Уелс, Обединеното кралство. Това е географският обект с най-дълго име в Европа.

1. Taumata­whakatangihanga­koauau­o­tamatea­turi­pukaka­piki­maunga­horo­nuku­pokai­whenua­ki­tana­tahu е маорското име на хълм, издигащ се на 305 m н.в., в региона Хаукс Бей в Нова Зеландия. Вписано е в Книгата за рекорди на Гинес като най-дългото име на обект в света. Състои се от 85 букви.

Публикувано от Spasimir

Сподели

Снимка на деня

Врачешкият манастир "Свети Четиридесет мъченици"

ггф