Телескопът Хъбъл видя усмихнатото лице на Вселената

Бихме могли да видим две оранжеви очи и бял нос. Двете очи на това усмихнато лице са изключително ярки галактики, а линиите на усмивката всъщност са причинени от ефект, известен като мощна гравитационна леща. 
 
 
Космическият телескоп Хъбъл. Снимка: НАСА
 
 
Галактическите купове са най-масивните структури във Вселената и са източник на толкова силно гравитационно привличане, че изкривяват време-пространството около себе си. Те действат като космически лещи, които могат да увеличават, разсейват и пречупват светлината зад тях. Това явление е изключително важно за много от откритията на Hubble и може да се обясни с Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн.
 
 
Усмивка във Вселената. Снимка: НАСА
 
 
В този случай на гравитационна леща има пръстен, наричан „пръстен на Айнщайн“, който се създава от пречупването на светлината. Той е следствие на симетричното разположение на източника, лещите и наблюдателя. Hubble дава възможност на астрономите да проучват тези масивни галактики и да моделират ефектите на увеличение, а това им позволява да виждат по-надалече във Вселената откогато и да било. 
 
 
Източник: ИА Фокус

Публикувано от dimitar.zhelev

Сподели

Снимка на деня

Бонифачо в южната част на остров Корсика