Тбилиси и Грузия – туризмът в условията на трансформация

Тбилѝси (на грузински თბილისი означава топъл, до 1936 г. е носил името Тифлис) е най-големият град и столица на Грузия – малка република, разположена на границата между Европа и Азия в сърцето на планината Кавказ. 
 
 
За повечето българи, Грузия звучи някак далече, повечето от нас имат бегла представа каква държава е тя, какви хора живеят там, каква религия изповядват, какво е стопанството на страната, какви са туристическите забележителности и въобще какво можем да очакваме, когато посетим тази държава. Всъщност страната не е толкова далеч и в географско и в културно отношение. От България до Грузия ни делят само 1000 km по вода. Разстоянието от най-източната точка на България (нос Шабла) до град Сухуми е точно 1000 km, а от третият по големина град в България – Варна до третия по големина град в Грузия – Батуми около 1140 km. Страната е разположена по източното крайбрежие на Черно море и е заключена на север и североизток между Руската федерация (републиките Адигея, Карачево-Черкезия, Кабардино-Балкария, Северна Осетия, Ингушетия, Чечня, Дагестан), на изток и югоизток Азербайджан, на юг Армения и на югозапад Турция. Страната има площ 69 700 km² (колкото Литва и Ирландия), население 4,4 млн. души (отново колкото Ирландия), но в същото време е изпъстрена с множество интересни факти, география и история. С част от тях ще се опитам да ви запозная в следващите редове, но ще се спра основно върху столицата Тбилиси, нейните забележителности, традиционната грузинска храна, нравите, обичаите и културата на грузинците.
 
 
 
 
Транспорт до Грузия
 
 
Преди да успеете да се насладите на Тбилиси ще трябва да достигнете дотам по някакъв начин. Вариантите с автомобил са основно два: през Турция или през Румъния, Молдова, Украйна и Русия. Те костват време за шофиране минимум денонощие. Друг вариант за транспорт е въздушният. Определено е за предпочитане като се има предвид, че до Тбилиси има полети от летища като Москва ("Внуково" и "Домодедово"), Истанбул ("Сабиха Гьокчен" и "Ататюрк"), Рим, Мюнхен, Варшава и Киев, докъдето можете да стигнете и с полети от София. От Тбилиси можете да пътувате директно до най-различни дестинации и в Азия като например Арбил (Северен Ирак), Актау (каспийско пристанище в Казахстан), Алмати (най-големият град в Казахстан), Тел Авив, Техеран, Баку и др. Аз лично препоръчвам пътуване от Истанбул докъдето можете да стигнете за между 40 и 50 € (в двете посоки) с автобус или с Turkish Airlines за около 150-200 € със самолет. От Истанбул до Тбилиси директни полети имат Turkish Airlines, Pegasus и Atlas Jet (билетите струват между 130 € и 200 € в двете посоки). Летището в Тбилиси е ново, приятно и удобно за пътниците. Има безжичен интернет и туристически информационен център, където могат да ви дадат безплатни карти на града и да ви отговорят на всички въпроси, които имате. За разлика от повечето хора в Тбилиси, в центъра говорят английски, но могат да ви обслужат и на руски.  
 
 
Международното летище в Тбилиси
 
 
Градският транспорт е почти изцяло обслужван от автобуси, които приличат на нашите маршрутки (на грузински също е маршрутка). Можете да стигнете до центъра на града с влак, но той минава през летището само два пъти дневно. Единствената маршрутка, която свързва летището с града е №37 (обслужва летището от 07:00 до 23:00 ч, и минава на  интервал от 12 мин.). Цената в едната посока е 0,5 GEL (лари), което е много добра цена (около 0,4 лв.) като се има предвид, че разстоянието от града до летището е около 15 km. В Тбилиси има две автогари: "Дидубе" и "Ортачала". Първата се използва от пътниците, които пътуват до други градове в Грузия: Боржоми, Гори, Кутаиси, Мтшкхета, Бакуриани, Казбеги. Гара Ортачала обслужва пътници, които пътуват за Армения (Ереван, Ванадзор, Севан), Азербайджан (Ках), Турция (Истанбул, Трабзон, Ризе, Анкара, Ерзурум и др.).  
 
 
Градският транспорт в грузинската столица
 
      
Карта за метрото в Тбилиси
 
 
 
История
 
 
Историческите източници посочват, че Тбилиси е основан през V в. от великия цар Вахтанг I Горгасали. Той успява да спечели в битка града от Персийците през 368 г. и през V в. премества столицата на своето царство от град Мтшкхета (сега разположена на около 20 km на север) в Тбилиси. Синът на Вахтанг – Дачи завършва строителството на града, но скоро след това през 645 г. арабите превземат града, който остава тяхно владение за следващите четири века. 
 
 
Статуята на Давид IV Строителя - обединител на Грузия през 1122 г.
 
Давид IV Строителя
 
 
Арабите царуват до 1122 г., когато Давид IV Строителя обединява Грузия и строи свой дворец в близост до днешната църква Метекхи. Малко след това Тбилиси изживява своите „златни години“. Населението на града достига 80 000 жители. Хората там произвеждали оръжия, бижута, кожа и коприна. Златните времена приключват с появата на монголците през 1235 г. Това са отново „черни години“ за днешна Грузия, които продължават до XVII и XVIII в. През 1795 г. в Тбилиси започват ожесточени боеве. Персийският Ага Мохаммед Шах и неговата армия убиват хиляди хора и сриват града със земята. Днес много малко сгради датират от това време, които са разположени главно в подножието на крепостта Нарикала. 
 
 
През 1800 г. Грузия е анексирана от Русия и през XIX в. по-голямата част от населението на града са руснаци и арменци. Започва нов етап в историята на Грузия и Тбилиси. Населението набъбва на 159 000 жители в края на века, а през 1970 г. е вече 1 милион жители. По времето на съветска Грузия, Тбилиси изживява просперитет и развитие. Въпреки това през април 1989 г. градът става център на съпротива срещу съветската власт заради убийството на 20 гладни стачкуващи грузинци и само две години по-късно страната обявява своята независимост. Отношенията с Русия се влошават и голяма част от грузинците, живеещи в Абхазия трябва да напуснат своите домове в посока Тбилиси. През 90-те години на XX в. градът се характеризира с лош стандарт на живот на хората, корупция, чести спирания на тока и множество престъпления. От 2003 г. насам градът се развива в положителна посока, корупцията спада, започват чуждестранните инвестиции, центърът се обновява и градът се превръща в притегателен център за грузинците от всички части на страната. Сега по население столицата е почти 10 пъти по-голяма от всеки друг град в Грузия.   
 
 
Грузия - население, език и религия
 
Населението на страната наброява около 4,4 млн. души. В Грузия са събрани множество различни етноси и националности. Именно затова страната и целият регион на Кавказ са пропити с множество военни конфликти и до днес (Например: Абхазия, Южна Осетия, Нагорни Карабах). В момента в Грузия освен местно население живеят около 250 000 грузинци избягали от конфликта в Абхазия през 1992-93 г., 300 000 арменци, 300 000 азери и около 60 000 руснаци. 
 
 
Религията в Грузия е изключително силна. Доминиращо е православното християнство, а особено след разпада на СССР църковната институция е съживена, множество нови манастири и църкви са построени. Населението е много религиозно. Съвсем нормално е за грузинците да се прекръстят дори само минавайки покрай църква. Например, църква с име Свети Георги може да се срещне на повече от 200 места в цяла Грузия. Освен християни има малка група от мюсюлмани и евреи. Пътувайки дотам ще срещнете множество храмове в цялата страна. Освен множество църкви, в Тбилиси може да се срещнат синагога (от 1904 г.) и джамия (от 1895 г.), в която място за молитви намират мюсюлмани шиити и сунити.
 
Синагогата и джамията в Тбилиси свидетелстват за богатата история на града
 
 
Езикът на грузинците е много сложен, част от картвелските езици или още южнокавказки. Азбуката се състои от 33 букви, които са с еднакъв размер, т.е. не съществуват малки или големи букви. Други подобни на грузинския езици са самегрело (мингрелиа) и сванети. Подобен език говорят освен в Грузия още в Русия и североизточна Турция. 
 
 
Традиция и култура
 
Задължително, когато посетите Грузия посетете някоя обикновена къща на грузинци. Много от техните домове имат пиано или други музикални инструменти и винаги някой от домакинството би могъл да засвири някоя любима песен за вас, по време на вечеря или просто така. Също така много всички грузинци обичат своите народни песни и танци. Обикновено те са свързани с любовни истории, но в същото време се характеризират с голямата си бързина и ритъм. Интересно е, че много грузинци обичат и джаз музиката като дори в Тбилиси се организира ежегоден джаз фестивал. Не трябва да се забравя, че именно от Грузия идват и прочутите танцьори от балет „Сухишвили“, които в своята история са гастролирали на сцени като „Медисън Скуеър Гардън“, „Ла Скала“,„Колиезеумът“, „Роял Албърт Хол“ и др.  
 
 
Грузия може да се гордее с факта, че е едно от първите места в руската империя, където е било построено филмово студио. Всяка година грузинските кина посрещат много голям международен кино фестивал.
 
 
Грузинците са изключително гостоприемни хора. Ако се случи да седнете на маса с тях трябва да знаете някои правила. Обикновено когато пият алкохол (вино, чач а- грузинска ракия, или друг твърд алкохол, не и бира!) вдигат наздравица за нещо. Не е прието в Грузия да се каже „наздраве“ без да се вдигне тост. Ще бъде полезно за вас като туристи да познавате основния етикет, когато сте с грузинци на една маса. Правото на направи пръв тост има човек наречен „тамада“. Чести теми по време на наздравиците са: живота, майките, бащите или други членове на семейството, Земята, приятелството, любовта. Ако вие желаете да направите тост, съберете мислите си, изчакайте известно време след последния тост и поискайте думата от човекът-тамада. Ако получите одобрението му, давайте смело!
 
   
Забележителности
 
 
Архитектурните забележителности в Тбилиси изобилстват почти навсякъде. Както споменахме вече църквите са изключително често срещани и са отличителна черта навсякъде в страната. Най-известната църква и символ на град Тбилиси, която задължително трябва да посетите, е най-голямата катедрала в Кавказ – Тсминда Самеба (Света Троица). Тя е един от трите ориентира в Тбилиси, които могат да се видят почти от всяка част на града. Църквата, разположена в източната част на града е построена с дарения на обикновените  хора и с парите на грузински бизнесмени. Открита е през 2004 г. след дългогодишно строителство. Останалите два ориентира, на които също ще се спра са телевизионната кула и огромната статуя Картлис Деда (Майка Грузия). 
 
Изглед от един от мостовете на река Кура (Мтквари)
 
 
До телевизионната кула можете да стигнете с такси от центъра на града за 5 GEL. 
 
Статуята Картлис Деда е с височина 20 m символизира грузинската гостоприемност с чашата вино, която жената държи в лявата си ръка, а сабята - в дясната ръка е чудесна метафора, която илюстрира готовността на грузинците да воюват и защитят земите си от враговете. До нея можете да стигнете като вземете лифт (за 2 GEL) от реката и за по-малко от минута сте на върха на хълма, където е разположена статуята
.     
Катедралата Тсминда Самеба (Света Троица) - най-голямата в Кавказ
 
Статуята Картлис Деда (Майка Грузия) – един от символите на столицата
 
 
Една от най-добрите причини да постете Грузия това е невероятната кухня – вкусна, разнообразна и засищаща. Задължително трябва да опитате местното „хаджапури“. Някои от разновидностите са: acharuli, imeruli, megruli, penovani, achma, kubdari, lobiani, но което и да изберете няма да сгрешите. Представлява тестено изделие като в зависимост от вида има с кашкавал, сирене, яйце, месо или вкусни подправки. Другото най-известно грузинско ястие, което всеки турист трябва да опита, това са „хинкали“ (солени понички с кайма). Един важен съвет. Яжте хинкали само с пръсти, а не с нож и вилица, защото в противен случай част от вкусния сок, от който е направена плънката ще излезе навън и няма да може да му се насладите! Други често срещани ястия в Грузия са агнешко, патешко, телешко и пилешко с различни сосове, пикантни подправки и билки. Задължителнf, посещавайки Грузия, e да опитате и местното вино. За по-смелите от вас препоръчвам грузинска домашна водка или още по-добре грузинската чача. И не забравяйте да пиете само след като е вдигнат тоста от тамадата. Безспорно най-харесваната традиционна безалкохолна напитка, която грузинците консумират е „боржоми“ – солена минерална вода, която е била любимо питие на всички руски и съветски лидери от Ленин до днес. Другият начин да се разведрите без да консумирате алкохол, е като се насладите на грузинския чай. Интересно е, че именно в Грузия се намират най-северните чаени плантации в света. Субтропичният климат тук позволява отглеждането на иначе топлолюбивата култура, както и на много цитрусови плодове. Плантациите са разположени главно в западната част на страната по крайбрежието на Черно море. Самият чай има фин аромат, а отварата му е със златистожълт цвят.       
 
Хаджапури и хинкали - традиционни за Грузия ястия
 
 
Интересно място в близост до река Мтквари (Кура) и до църквата Метекхи са минералните бани (Абанотубани). Френският писател Александър Дюма и руският му колега Александър Пушкин описват баните като най-хубавите, в които някога са били. Повечето от изворите са се използвали още през XVII в. Фасадата на най-известната от всички – банята Орбелиани е изградена от мозайка със сини плочки и напомня на времената на арабите. Много близо до баните се намират и пеещите фонтани, които са една от най-новите забележителности на грузинската столица. Далеч са от размерите на подобни фонтани в Лас Вегас, Дубай или Барселона, но си заслужават да се видят особено през тъмната част от денонощието.  
 
 
"Пеещи" фонтани в центъра на Тбилиси
 
     
В края на главната улица се намира и ботаническата градина (Ботаникури), в която срещу само 1 GEL може да се насладите на уникални растителни видове и красиви водопади, които са били радост за окото на много от грузинските владетели.   
 
 
Крепостта "Нарикала"
 
 
Крепостта Нарикала е другата интересна забележителност, която трябва да видите, посещавайки Тбилиси. Разположена е на хълма Сололаки над западния бряг на р. Мтквари в стария град. Тук могат да се видят част от сградите, които са оцелели след опустошаването на града от персийците през 1795 г. Къщите тук напомнят на Азия и повечето от тях са с малки размери и дървени балкони с различни орнаменти.
 
 
Традиционни сгради от Стария град
 
 
Напускайки Старият град, по централната улица на Тбилиси могат да се видят статуята на Свети Георги (на площад Тависуплебис) и разположената в близост градина с паметника на Александър Пушкин. От площад Тависуплебис (площада на Свободата), където Грузия е станала независима на север в продължение на 1,5 нп се простира бул. "Руставели". Това е централната улица в Грузия, където са разположени Грузинската академия на науките, Народният театър "Руставели", църквата "Кашвети", Парламентът, опера и балет "Палиашвили", Училище №1, Музеят на съвременното изкуство и други интересни сгради. Улицата свършва при площад "Руставели" с паметник на едноименният и най-известен грузински поет. Там можете да си купите традиционни сувенири като например грузински саби (от 15 GEL), тениски (12 GEL), магнити (от 3 GEL), традиционни грузински шапки (от 10 GEL) и много други неща за спомен от града.       
 
 
Статуята на Александър Пушкин - непосредствено до Площада на свободата
     
 
 
12 Интересни факта за Грузия и Тбилиси
 
1. Страната има субтропичен климат по черноморското крайбрежие (като Испания, Гърция, Италия), позволяващ отглеждането на чай и много цитрусови плодове.
 
2. За да се качиш в асансьор в Тбилиси трябва да имаш монети и да си платиш, иначе асансьорът не тръгва.
 
3. За да четеш на грузински трябва да знаеш азбуката им (например: „რესტორანი  სიონი“, не се чете „ресторант Бобмо“, а „ресторант Сиони“). Езикът е картвелски и в него няма главни или малки букви, всички са с еднакъв размер.
 
4. Грузинците са силно религиозни, особено след разпада на СССР. Те са източноправославни християни, както повечето българи. При посещение в страната не се учудвайте, ако видите грузинец да се прекръства три пъти винаги, когато премине покрай църква.
 
 
5. Въпреки че в Грузия живеят около 60 000 руснаци, отношенията със северната съседка не са никак розови. Настроенията „срещу“ Русия започват още преди обявяването на независимостта на Грузия, но се подклаждат още по-силно след Руско-Грузинската война от 2008 г.
 
6. Въпреки че страната е в конфликт с Русия (главно заради Южна Осетия или както грузинците я наричат Самачабло), тя поддържа добри дипломатически отношение с Армения, Турция и Азербайджан. Това дава възможност на Грузия да се възползва максимално от регионалните конфликти в кавказкия регион – между Армения и Азербайджан (заради обявената независимост на Нагорни-Карабах) и Турция и Армения (главно заради арменският геноцид от 1915 г.). 
 
7. Като част от ЕС ние вече сме свикнали в България да спазваме ограниченията на пътя и да пресичаме на пешеходна пътека относително спокойни за себе си. Ако пътувате в Грузия забравете спокойствието. Голяма част от грузинските шофьори не спазват знаците (шофират със 100 км/ч в населено място, не спират на “STOP” и др.), а пешеходните пътеки са само окраска на пътя, така че внимавайте. 
 
8. За разлика от много европейски държави и САЩ, такситата в Грузия са много евтини. Не се колебайте да вземете такси винаги, когато ви потрябва в Тбилиси или дори когато пътувате за някой град в Грузия. Например може да направите обиколка на Тбилиси (задължително, когато го посетите) в продължение на 30 мин. само за 10 GEL (около 8 лв.).
 
9. Летището в Тбилиси (TBS) е модернизирано през 2007 г. и е увеличило пътникопотока си повече от 2,5 пъти за по-малко от 10 години. За 2013 г. през него са преминали над 1,4 млн. (за същия период летище София е превозило около 3.5 млн.).
 
10. По-голямата част от грузинците използват своите автобуси (като маршрутките в София) безплатно. Това е така, защото в повечето време от деня те са препълнени заради малкия си размер и почти никога контролата не може да ви достигне и да ви продаде билет. В тези случаи грузинците просто не си купуват билет. Но дори и да няма толкова много хора билетът е почти без пари (0,4 GEL или 0,32 лв. за автобуса и 0,5 GEL или 0,4 лв. за метрото).
 
11. Обикновено грузинците са много гостоприемни и винаги когато пият алкохол (вино, чача, водка или друг твърд алкохол, не и бира!) вдигат наздравица за нещо. Ще бъде полезно за вас като туристи да познавате основния етикет, когато сте с грузинци на една маса. Правото да направи пръв тост има човек наречен „тамада“. Чести теми по време на наздравиците са: живота, майката, бащата, Земята, приятелството, любовта. Ако вие желаете да направите тост, съберете мислите си, изчакайте известно време след последния тост и поискайте думата от човекът-тамада. 
 
12. Една от най-добрите причини да постете Грузия е невероятната кухня – вкусна, разнообразна и засищаща. Задължително пробвайте хаджапури (грузински хляб с различни вкусове) и хинкали (тестено изделие със свинско или телешко). Няма да съжалявате, гарантирам.
 
Разстояние между Варна и Батуми
 
Полезни думи и фрази на грузински
Гамарджоба – Здравей 
Рогор хар? – Как си?
Гмадлоб (Мадлоба) – Благодаря!
Сайдан харт? – От къде си?
Гдховт – Моля! 
Диах – Да
Ара – Не
Цкали – Вода
Луди – Бира
Мисамарти – Адрес 
Музеуми – Музей
Пули – Пари 
Картули гвино – Грузинско вино
Сад арис уахлоеси банкомати? – Къде е най-близкият банкомат?
 
Българското посолство в Тбилиси е с адрес: 
Address: 15 Gorgasali exit. Tbilisi, Georgia
Phone:  (+995 32) 2910 194/95, (+995 32) 2910 104 
Fax: (+995 32) 2910 270
 
Още за Тбилиси и Грузия четете на: 
http://www.lonelyplanet.com/ (обща информация)
http://www.info-tbilisi.com/usefulinfos/busroutes/ (маршрутите на автобусите, метрото и влаковете за Тбилиси)
http://www.info-tbilisi.com/usefulinfos/numbers/ (полезни телефонни номера в Грузия)
http://www.info-tbilisi.com/usefulinfos/banks/ (банките в Грузия)
http://www.info-tbilisi.com/restaurants/ (ресторанти, барове, кафета в Тбилиси)
http://www.info-tbilisi.com/nightclubs/ (нощни клубове в Тбилиси)
http://www.info-tbilisi.com/shops/ (търговски центрове в Тбилиси)
http://www.info-tbilisi.com/usefulinfos/dictionary/ (английско-грузински речник)
 
        
Автор: Калоян Цветков,
редовен докторант в катедра Социолно-икономическа география, Геолого-географски факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Публикувано от dimitar.zhelev

6 Коментара - Тбилиси и Грузия – туризмът в условията на трансформация

Марина Стоева (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много детайлен и информативен материал! Чак ми се прииска да посетя Грузия. Браво на автора!

Димитър (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Все по-сериозно обмислям възможността за скорошно пътуване до там!

РП (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Чудесен материал написан на приятен географски език и дава представа за една страна устояла във времето и запазила кавказкия дух на непримиримост. Отношението на грузинците към виното е пословично, и наистина правят отлични вина. Изключително приятелски настроени са към българите и другите православни народи.

Митко (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Полезен, изчистен и актуален. Дава основни насоки и ориентири за първоначални познания!

Таня (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Много приятна статия с несъмнено полезна информация. Ходи ми се на почивка в Абхазия, за която са ми разказвали толкова хубави неща. Но май е трудно (или невъзможно?) от България. Ако имате информация по въпроса, бих се радвала да я науча.

Елка (непроверено) September 26, 2017

Отговори
Много е хубав и точен коментарът. Единствено, статуята на двете снимки е на Вахтанг Горгасали, а статуята на Давид IV строителя е на изхода от града към Мцхета.

Сподели

Снимка на деня

Оригинален туристически комплекс Егрета (бяла чапла) на брега на яз. Железни врата до селището Берзаска, Румъния

ггф