Тайните на Челябинския метеорит

Тайните на Челябинския метеорит

Това може да даде нова информация за природата на наноматериалите и условията на тяхното естествено образуване. Това коментира един от изследователите и автор на откритието Дмитрий Павлов.
"Челябинският метеорит стана първият в историята на изследванията на небесните болиди, в който бяха открити естествени по произход нанокристални частици. Това е достатъчно любопитно явление, което може да отвори нова страница в развитието на нанотехнологиите", уточнява ученият Дмитрий Павлов:
 
 
"Открихме, че в Челябинския метеорит се формират плътни масиви нанокристали. По структура тези частици са кристални, но с нанометров размер. Преди нищо подобно не сме срещали в метеоритите. В нанотехнологиите такива обекти сега се опитват да бъдат създадени по изкуствен път, а тук обектът долетя от космоса. Вярно, засега причината за възникването на тези нанокристали остава под въпрос."
 
 
Нанокристалите, които се съдържат в образеца на Челябинския метеорит, са изградени от феропериклаз. Минералът съдържа магнезий, желязо и кислород. На Земята той се образува само в горните слоеве на мантията при крайно високо налягане и температура. Нещо повече, нанокристалите, които са били открити, имат идеална сферична форма. Това говори, че на космическото тяло някога са въздействали най-високи температури и колосално налягане. Така че е напълно вероятно нанокристалните частици да не са родствени на метеорита, а да са се появили в момента, когато той е падал с голяма скорост и от голяма височина.
 
Днес специалисти от цял свят безуспешно се опитват да получат по изкуствен път от полупроводникови материали нанокристали, в които да се проявят квантоворазмерни ефекти и да се наблюдава нетоплинно излъчване на веществата. В различни физични лаборатории за това се създават най-екстремални условия, но постигането на желаното засега е без успех. Вероятно един от ключовете към разгадаването на този нелек проблем се крие в Челябинския метеорит", завършва Дмитрий Павлов.
 
Ще припомним, че това небесно тяло буквално проби земната атмосфера на 15 февруари 2013 г. и се взриви над столицата на Южен Урал град Челябинск. Един от големите фрагменти на космическия болид падна на около 100 километра в езерото Чебаркул. Водолазите успяха да извадят парчето на метеорита от дъното едва на 16 октомври миналата година. Намерената част от извънземния гост тежеше над 650 килограма.
 
 
Източник: http://bulgarian.ruvr.ru/

Публикувано от geolub

Сподели

Снимка на деня

Остров Свети Стефан, Черна гора

ггф