Тарантули нападат Урал, странни промени в ареалите на животните в Русия

В социалните мрежи постоянно се появяват снимки и клипове с паяци вълци. Тарантулите от вида на Lycosidae достигат твърде внушителни размери. Не толкова отдавна на една от детските площадки в малкото уралско градче Озьорск е бил хванат 10-сантиметров гигант. Това не само плаши, но и не е безопасно за човека – ухапванията от тези „вълци” са отровни, предизвикват оттоци и силна болка. Макар че няма регистрирани смъртни случаи. По-голяма опасност те представляват за мухите и бръмбарите – техния основен улов. А затова за градинарите те могат да бъдат дори полезни, доколкото унищожават вредителите. И все пак неочакваното съседство плаши жителите на Южен Урал. А, най-важното, не е ясно как тарантулите са допълзели толкова далеч на север. Защото традиционното им  местообитание са степите на Казахстан. Насекомите предпочитат горещия и сух климат.
 
 
"В климата е и цялата работа, предполагат учените. Причината за придвижването на паяците към Урал е общото затопляне.", отбеляза в интервю за „Гласът на Русия” директорът на Института по екология на растенията и животните Владимир Богданов. "През последните сто години темповете на повишаването на температурите на север в Уралския регион са безпрецедентни. Преди такова нямаше. Но сега вече явно е достигнат пикът и ще има понижаване на температурите. През тези 30 години южната фауна, в това число и насекомите, е проникнала по-северно от обичайния си ареал. Това е засегнало и паяците."
 
 
Според специалиста не само Южен Урал е усетил последствията от климатичните промени. В целия уралски регион повсеместно се забелязва движение на южната флора и фауна на север. Това се отнася не само до паяците, но до рибите, птиците, а също и дребните млекопитаещи. Тези представители на животинския свят се разпространяват на стотици километри по-нататък от обичайното.
 
 
Изглед към планината Урал. Снимка: Уикипедия
 
 
Енцефалитният кърлеж е пример за това. В Ханти-Мансийския окръг никога не го е имало, а сега го има. Платиката, която в басейна на река Об изобщо не се е срещала до преди 25 години, сега е почти на 1000 км северно по реката. А катерицата е проникнала дори зад Полярния кръг. Сега това вече е обичайно животно в района на Ямало-Ненецкия окръг.
 
 
Що се отнася до паяците, жителите на Южен Урал ще трябва да се свикват с новите съседи. Специалистите призовават хората да бъдат по-внимателни. Впрочем тези насекомоядни „вълци” още на никого от  хората не са навредили. Поне засега няма статистика за пострадали в Южен Урал от ухапванията им.
 
 
Източник: Гласът на Русия, http://bulgarian.ruvr.ru

Публикувано от Анонимен (непроверено)

Сподели

Снимка на деня

Родният дом на империатрица Жозефина - жената на Наполеон Бонапарт , о-в Мартиника

ггф