Световното население стана над 8 милиарда души

На 15 ноември бе съобщена новината, че светът най-после видя своето 8-милиардно бебе. Това бе потвърдено от различни източници, сред които и Комисията на ООН по населението и развитието. Разбира се, бе заявено, че е изключително трудно да се направи точна справка на това колко е моментната бройка на световното население, но според данните, линията от 8 млрд. е премината именно на 15.11.2022 г. през ранните часове. 

Данни за световното население към 22.11.2022 г.; източник: Worldometers

Очаквано бе тази новина да бъде обявена преди края на 2022 г., както и стана. Интересът към този случай породи и известни спорове относно това кое все пак е 8-милиардното бебе на нашата планета. Факт е обаче, че е почти невъзможно да се определи с абсолютна точност кое е това дете, тъй като на ден в света се раждат над 385 000 деца (според данни на ООН). Това от своя страна прави по средно 4,5 раждания на секунда или близо 270 на минута.

Все пак, от всички спекулации относно това кое е въпросното бебе, две версии получиха най-голям медиен отзвук. Едното дете, което е считано като претендент за юбилейното звание, е бебето Винис, което се е родило в Манила, столицата на Филипините. Тя се е появила на бял свят около 1:29 сутринта на 15 ноември. Според Комисията по населението и развитието на Филипините именно това е първото дете преминало символичната линия от 8 млрд. души. 

Бебето Винис в родилен дом в Манила; източник: The Mirror

На другия край на света пък бе разпространена версията, че не Винис от Манила е 8-милиардното дете, ами бебето Дамиан, което е родено по същото време в Санто Доминго, столицата на Доминиканската република. Твърди се, че именно то е първото официално регистрирано юбилейно бебе. 

Бебето Дамиан, Санто Доминго; източник: Mitu

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че това е повод "да се отпразнува разнообразието и напредъка на човешката цивилизация“. Разбира се, не е от голямо значение кое наистина е първото 8-милиардно бебе. Далеч по-важно е да обърнем внимание върху демографското развитие на нашата планета. Днес населението на света е 4 пъти по-голямо от това през 1928 г. и това в рамките на период по-малко от 100 години.

За пръв път човешкото население достига един милиард през 1804 г., а през 1928 г. бройката чуква два милиарда. Така започва тенденцията всеки следващ милиард души да се достига за по-малко години отколкото предходния период. Следователно най-късият промеждутък между юбилейните бройки е именно последния. На 31.10.2011 г. човешкото население достигна 7 милиарда и само 11 години по-късно, то вече е с един милиард души повече. 

Tемп на нарастване на населението 

Трябва да кажем, че още през лятото ООН прогнозираха със свой доклад, че населението на света ще премине символичната бройка от 8 млрд. на 15.11. В него се споменава още, че през 2023 г. Индия най-после ще задмине Китай по демографски потенциал. 

Пирамидите на възрастовата структура на населението в двете азиатски страни; източник: ООН

Очаква се в следващите десетилетия раждаемостта да бъде най-висока в страни като Индия, Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Нигерия, Пакистан, Филипините, Нигер и др. 

Коефициент на плодовитост, 2019 г.; източник: OurWorldInData
Прогонза за процентното изменение на населението по държави

Светът вече разполага с цели 14 страни, чието население е над 100 млн. души. Последната присъединила се страна към този списък беше Египет през 2020 г. 

14-те най-големи страни в света по население 

ООН предвиждат сравнителен спад в темпа на увеличение на световното население. Според тях следващият милиард ще бъде достигнат след 15 години – през 2037 г.

Увеличаването на човешкото население оказва сериозно влияние върху използването на ресурсите на планетата, както и върху нормалното функциониране на света. Всичко това тепърва ще бъде от все по-голямо значение за бъдещите поколения.

Публикувано от boyan.petrov

Сподели

Снимка на деня

Паметникът на Георги Бенковски в Копривщица

ггф