Светещи планети и много усмивки тази събота в Географ БГ - Център за знания

Когато бях на 11 г., една зимна вечер по телевизионния канал, който вече не съществува, "Ефир 2", даваха научнопопулярен филм за космическите апарати Вояджър 1 и 2. Гледах, гледах и онемявах! Как бе възможно да има толкова интересни и далечни светове, такива екстремни температури, чудеса? И наистина ли ние, хората, бяхме едни мравки в космическото пространство?

Тази вечер бе решаваща за моето бъдещо развитие. Тъй като по онова време (1998 г.) нямаше много места, от които да чета и разучавам планетите, започнах да си записвам най-интересните неща от енциклопедии и книги, които ми попадаха, в един тефтер. Няколко години по-късно спечелих общинския кръг на Олимпиадата по астрономия и бях натрупала солидни знания по темата, а учебникът на брат ми по астрономия за 12. клас бе отдавна "изяден с кориците". В някакъв момент реших, че географията ще е  моята наука, но все пак чудесата, които се случват на небето, си останаха любима тема и до днес.

Тефтерът!

И така n-на брой години по-късно, държах същия тефтер в ръката си и обяснявах на децата колко чудновати планети има в нашата Слънчева система. Беше доста емоционално за мен, а за тях, надявам се - интересно.

Бях им подготвила кратка презентация и доста практически занимания, за повечето от които не остана време. Нооооо, темата е толкова дълга и интересна, че ще я продължаваме и в бъдеще, така че ще имам възможност да ги накарам отново да ме гледат с огромни очи, казвайки УААУУ.

Ани се бори с някой от газовите гиганти...

А Косето пък накрая позира горд със своята творба

И понеже нямаше как да ги оставя просто ей така, трябваше да има нещо много много готино, имах една финална голяма изненада за тях - вълшебен прах, който кара планетите да светят в тъмното!

Благодаря на всички родители, които доведоха децата си, а и специално на тези, които вечерта ми писаха, че децата им стоят на тъмно в стаите си и се взират в планетите, които сами си сътвориха през деня :)

Жени

Очаквайте до няколко дни новата ни тема за Съботните географски работилници, която ще обявим тук.

Публикувано от geolub

3 Коментара - Светещи планети и много усмивки тази събота в Географ БГ - Център за знания

Мира (непроверено) February 08, 2017

Отговори
НЕ СЪМ ВИЖДАЛА ТОЛКОВА ИНТЕРЕСНИ И ОТДАДЕНИ НА КАУЗАТА МЕРОПЯРИЯТИЯ! ОТ ТАКИВА ХОРА КАТО ВАС ДЕЦАТА СЕ ОМАГЬОСВАТ ОТ СВЕТА И ГО ОПОЗНАВАТ! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ НАПРЕД! ПОЗДРАВИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Мира (непроверено) February 08, 2017

Отговори
НЕ СЪМ ВИЖДАЛА ТОЛКОВА ИНТЕРЕСНИ И ОТДАДЕНИ НА КАУЗАТА МЕРОПЯРИЯТИЯ! ОТ ТАКИВА ХОРА КАТО ВАС ДЕЦАТА СЕ ОМАГЬОСВАТ ОТ СВЕТА И ГО ОПОЗНАВАТ! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ НАПРЕД! ПОЗДРАВИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

РП (непроверено) February 08, 2017

Отговори
Поздравления за усилията, които полагате и резултатите, които получавате с малките любопитковци, които научават нови интересни неща за Географията на Земята и за чудесата на Вселената. Успех и занапред!

Сподели

Снимка на деня

Паметникът "Шипка" в Стара планина

ггф